Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Minskat förtroende för sjukvården i Gävleborg

Förtroendet för hälso- och sjukvården i Gävleborg minskade under 2022. Längre väntetider till följd av pandemin pekas ut som boven i dramat.

Text

Enligt den årliga nationella undersökningen "Hälso- och sjukvårdbarometern" från Sveriges kommuner och regioner har gävleborgarna överlag högt förtroende för sjukvården i länet.

87 procent av invånarna anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård som de behöver, vilket är något högre än riksgenomsnittet på 85 procent.

Samtidigt visar undersökningen att förtroendet för hälso- och sjukvården minskat sedan 2021.

Annons

Annons

Förtroendet för sjukvården i Gävleborg är fortsatt högt, men har minskat sedan 2021.

Bild: Roxanne Nilsson

Under 2022 uppgav 62 procent av länsinvånarna att de som helhet har förtroende för sjukvården i länet. 2021 var motsvarande siffror 66 procent.

Samtidigt svarade 52 procent att de anser att det är rimliga väntetider inom vården i regionen, vilket kan jämföras med 57 procent 2021.

Gävleborg ligger dock en bra bit över riksgenomsnittet på 48 procent, och placerar sig på en sjundeplats i landet.

– Pandemin har tyvärr inneburit längre väntetider i hela landet, även i vår region. Men under 2022 har vi genomfört ett fokuserat arbete för att korta vårdköerna. Vilket jag hoppas att befolkningen märkt av. Där har vi lyckats bäst i landet. Men vi har fortfarande många patienter som får vänta länge på sitt besök och vi fortsätter därför detta viktiga arbete, säger Johan Kaarme, hälso och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan