Annons

Annons

Annons

Elkrisen

Varningen: Äldre kan tvingas flytta på grund av elpriserna

Det senaste året har elpriset för villor i Gävleborg i snitt ökat med 2 000 kronor i månaden. Detta samtidigt som den genomsnittliga pensionen bara ökat med 900 kronor i månaden.

Nu varnar mäklare för att allt fler äldre kan tvingas flytta.

De höga elpriserna slår hårt mot Sveriges pensionärer.

Enligt en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har elpriserna i landet ökat med över 200 procent samtidigt som utbetalningarna av allmän pension och inkomstpensionstillägg endast ökat med 6 procent.

Höga elpriser gör det tufft för många pensionärer som bor i villa.

Bild: Henrik Montgomery

Annons

Annons

Detta påverkar framförallt de som bor i villa.

– Våra fastighetsmäklare träffar allt fler äldre som har svårt att klara av de ökade boendekostnaderna till följd av att elpriserna stigit betydligt snabbade än pensionen. Många äldre svenskar vill bo kvar i sitt nuvarande boende så länge som möjligt men kan nu tvingas överväga att sälja sitt hem, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

I kombination med de ökade elpriserna har även livsmedelspriserna ökat betydligt snabbare än pensionen.

Enligt statistik från SCB steg priserna på mat med nära 20 procent under förra året, vilket är den största uppgången under ett enskilt år sedan 1980-talet.

Marcus Svanberg menar att äldre villaägare är extra känsliga för inflation och höga elkostnader.

– Äldre villaägare har ofta lägre belåningsgrad, vilket gör deras privatekonomi mindre känslig för räntehöjningar. Samtidigt drabbas de väldigt hårt av de höga el- och matpriserna samt den i övrigt kraftiga inflationen eftersom pensionen inte alls ökar lika mycket, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan