Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Läsartext
SPF Gavle fick information om Arkiv Gävleborg

SPF Gavle genomförde den 24 februari sitt årsmöte med redovisningar, godkännande, framtidsplaner och val av ledamöter. Föreningen är redo att ta sig an det kommande året med godkännande av 90 närvarande medlemmar.

Text

Detta är en läsartext.

SPF Gavle har nu funnits i 40 år och kommer att fira detta med dans och disco i slutet av mars. För den historiskt intresserade kan man följa föreningens utveckling från början genom att ta sig till Arkiv Gävleborg och där leta sig fram till den hyllmeter där historiken om SPF Gavle finns samlad i form av protokoll och andra viktiga dokument.

90 närvarande medlemmar kom till SPF Gavles årsmöte.

Bild: Privat

Annons

Annons

Detta fick de höra av dagens föreläsare Anders Wesslén, chef för Arkiv Gävleborg, som i ett inspirerande föredrag gav värdefull information om denna institution. De närvarande fick veta att ursprunget till arkivet startade redan på 1930-talet för föreningar i Gävle, men som blev Folkrörelsernas arkiv för hela länet 1978 och att 2003 ändrades det till Arkiv Gävleborg och då breddades inriktningen. I dag finns cirka 6000 arkiv med foton, böcker och olika handlingar och cirka 800 fanor och standar vilket är landets största samling. De fick flera inblickar i arkivets historia och viktiga personer såsom Folke Löfgren som bland annat startade stadsvandringar som fortfarande görs. Anders berättade också lite om hur man hanterat kriser, som när hela källaren översvämmades 2021 och hela GD:s arkiv blev genomdränkt. Det räddades genom frystorkning! Gamla dokument som lämnas in måste dammsugas blad för blad så att inte småkryp och mögel sprids. Alla förstod att det finns mycket intressant att lära och se på arkivet och att det är öppet för allmänheten varje dag, men att man helst bör ringa före ett besök. Närmast i planeringen är utställningar på Länsmuseet med fanor och i sommar om Folkets Park.

Anders Wesslén, chef för Arkiv Gävleborg, höll ett inspirerande föredrag.

Bild: Privat

En givande eftermiddag tyckte alla och som avrundades med kaffe och semla dagen till ära.

Ingrid Siksjö

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan