Dan började med att beskriva det storskaliga experiment som nu pågår i Paris – ”15-minutersstaden”. Ambitionen är de viktigaste basvarorna och servicen ska göras tillgänglig inom 15 minuters gångavstånd i centrala Paris. Man ska blåsa liv i gatan genom att stänga biltrafik och öppna för möten, småskalig handel och andra aktiviteter. När barriären för att korsa gatan, biltrafiken, tas bort hör man plötsligen fåglarna, luften blir klar och man kan obehindrat prata med varandra utomhus. Vi fick höra att det inte bara är i Paris som liknande experiment genomförs utan till exempel också i Gent, Barcelona och Hamburg.
Annons
Annons

Gång- och cykelstadsdelen Husby, Stockholm. Husby byggdes för att vara trafikseparerat. Foto: Dan Hallemar
Bild: Privat
Stadens utomhusytor är begränsade och Dan beskrev det som en slags kamp om utrymme där bilen sedan lång tid tillbaka varit prioriterad. Det trots att en bilist ockuperar 100 m2 av stadens yta medan en cyklist bara tar 10 m2 och en fotgängare 1 m2.
Den svenska bilkulturen är extremt stark. Redan 1955 var vi biltätast i Europa och från 1950-talet har bilinnehavet femdubblats i Sverige. Nya elbilar medför mindre luftföroreningar men minskar inte risken för olyckor och elbilen är lika utrymmeskrävande som fossilbilen. Kommer Sverige och Gävle ta till sig av de nya trenderna med bilfria oaser i centrala lägen eller sitter vi fast i föreställningen att allt helst ska vara åtkomligt med bil.
Har du tankar om det så svara på Kommunens enkät ”Tyck till om Gävles framtida gator i Centrum”.
Mauritz Glaumann
Omställning Gävle