Annons

Annons

Annons

Elin Larsson

ledare liberalGävleborgs län

Elin Larsson
Frihet under ansvar funkar inte ute på motorvägarna

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

A-traktor, eller EPA-traktor, har under flera år setts som ett frihetstecken för ungdomar ute på landsbygden. Men nu måste staten se över den friheten, skriver Elin Larsson i en krönika.

Nog är det dags att se över reglerna för A-traktorer, även om det är tråkigt att begränsa friheten för unga.

Bild: Johan Nilsson/TT

De senaste åren har intresset ökat. A-traktorerna har blivit fler och med det även olyckorna, tyvärr flera med dödlig utgång.

Att det finns de som sköter sig spelar tyvärr liten roll när ungdomar dör och polisen får lägga stora resurser på att jaga tonåringar. Det är dags att se över regelverket för A-traktorer och fundera över hur mycket frihet under ansvar staten ska tillåta när det kommer till barn som kör bil.

Annons

Annons

A-traktorer är en form av fordon som verkligen har fått sig ett uppsving de senaste åren. Lättade regler har gjort det smidigare att bygga om bilarna, vilket har lett till en explosionsartad ökning. Sedan oktober 2021 har antalet A-traktorer, ökat med 66 procent, till cirka 51 100 i oktober 2022. Bara i Gävleborg har antalet ökat med 181 procent. Tyvärr har även antalet olyckor ökat.

Argumenten för A-traktorer har varit att de har inneburit en frihet att kunna ta sig dit man vill, framförallt för ungdomar på landsbygden. Att kunna ta sig till sina vänner eller fritidsaktiviteter utan att vara beroende av usel kollektivtrafik eller föräldrar som kan skjutsa. Absolut att det finns ett behov för vissa men det finns inte något annat område där staten accepterar ett så omfattande missbruk av reglerna. Med frihet följer ansvar och det är dags för staten att se över den frihet man gett landets 15-åringar.

Under helgen som var stoppade polisen en A-traktor uppe i Hälsingland efter mer än en halvtimmes polisjakt. Jakten gick uppemot 180 kilometer i timmen. A-traktorn, som borde haft en hastighetsspärr, gick alltså som en helt vanlig bil. För polisinsatsen krävdes ett tiotal patruller, inklusive helikopter. Den 15-årige föraren misstänkts nu för olovlig körning, drograttfylleri och vårdslöshet i trafiken. 180 km/h. Med en bil som ska vara strypt så den som högst går 30 km/h. Framförd av någon som inte tagit mer än ett körkort för moped (AM-körkort). Nog ska polisen kunna lägga sina resurser på något annat och nog är det svårt som liberal att hålla fast vid någon slags frihetlig princip när skräckexempel dundrar fram på vägarna.

Annons

Annons

EU-kommissionen väntas den 1 mars föreslå att man måste ha B-körkort för att få köra EPA-traktor från 16 år i Sverige, detta som en del av ett omarbetat EU-direktiv för körkortsregler. Det krav som finns idag på mopedkörkort anses inte vara tillräckligt.

Detta skulle inte ge 16-åringar rätt att framföra vanliga bilar, utan bara A-traktorer. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, vill höja åldersgränsen för körkortsbehörigheten AM från 15 till 16 år.

EU:s nya omarbetade direktiv där det krävs ett körkort för personbil vore helt rätt väg att gå. Det är tunga bilar ute i trafiken och många av förarna själva har tyvärr bevisat gång på gång att den frihet under ansvar de har givits inte fungerar.

Det är sorgligt att ropa på mer statligt ansvar men det har varit ett sådant omfattande missbruk av reglerna här att staten inte längre kan acceptera det. Nu måste man göra om och göra rätt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan