Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

LISTA: De kan bli gruv- och stålindustrins mäktigaste kvinna

För att uppmärksamma kvinnor i gruv- och stålindustrin släpps nu listan ”40 över 40” för andra gången.

Med på listan finns flera lokala kandidater.

Text

Listan grundades i fjol för att lyfta kvinnor inom gruv- och stålindustrin. Efter att nomineringarna inkommit tas då en lista fram med 40 kvinnor, över 40 år, som har betydelse för industrin.

Utifrån listan tas sedan ”Årets Fe” fram – ”Fe” står då för järn i det periodiska systemet.

– Ska gruv- och stålindustrin växa hållbart måste andelen kvinnor öka. Medlemsföretagens engagemang är avgörande för ett konstruktivt jämställdhetsarbete. Det kommer att kräva en kraftsamling att få fler kvinnor in i en mansdominerad bransch och det kräver ett långsiktigt arbete, säger Per Hidesten vd för Industriarbetsgivarna.

Listan har tagits fram av arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin, samt nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden.

Annons

Utmärkelsen delas ut på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Annons

Nedan listas de lokala kvinnorna samt delar av dess nomineringar.

Charlotta Backman.

Charlotta Backman – Head of EHS & Production support Business unit Hofors Hellefors

”Charlotta har med sin breda och långa erfarenhet från produktion, underhåll och EHS samt stora intresse för ledarskapsfrågor skapat ett engagerat team med heltäckande kompetens.”

Maria Mueller – Stålverkschef Alleima

”Idag är Maria stålverkschef och en nyckelperson för företaget. Maria är en omtyckt och respekterad chef. Hon är närvarande, har en hög teknisk kompetens och starka värderingar.”

Carolin Melin – Director and Head of Business & Supply optimization Ovako Sweden AB

”Carolin har haft olika roller inom Ovako både på gruppnivå inom sälj och ute i verksamheten. I alla sina roller har hon bidragit till att utveckla nya verktyg tex för prissättning och inom logistikflöden.”

Anne von Oelreich – Strategic Purchaser Steel Mill Consumables and Ferroalloys Alleima

”Anne är en förebild genom att bara vara sig själv. Hon vågar visa svaghet och vara mänsklig och människa i en bransch där allt handlar om stål. Stort kunnande, hög moral och erfarenhet. Addera kvinna - då blir det en stjärna.”

Annons

Annons

Lena Berg.

Lena Berg – Head of Marketing & Communications Sandvik Additive Manufacturing

”Lena är en ambassadör för svensk basindustri, och i synnerhet stålindustrin där hon starkt bidragit till en effektiv kommunikation kring nyttan av stålindustrins produkter. Lena har haft stor betydelse för Sandviks varumärke och tillväxt och en positiv bild av branschen.”

Iréne Storm – Manager Shared Service Finance Ovako

”Iréne nomineras för sitt enastående ledarskap, hon inspirerar medarbetare och kollegor, och hon gör det precis hela tiden. Irénes ledarskap syns tydligt i medarbetarundersökningen där resultaten varje år är långt över benchmark, och tillhör de absolut bästa inom hela Ovako.”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan