Annons

Annons

Annons

Gävle

Gävle-konstnär eftertraktad av Sveriges gallerier

Det är fullt upp för Berit Norrbelius Lindberg.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Fakta

Konst

Berit Norrbelius Lindberg

Galleri K, Gävle

Utställningen pågår 4/3–19/3

Förutom den aktuella utställningen på Galleri K, som öppnar i dag lördag, har hon flera utställningar spridda över hela Sverige planerade. Karlstad, Nyköping, Eskilstuna … och så Lindberg on sea i Stockholm där hon har ställt ut tidigare, galleriet som är specialiserat på marina motiv.

"Fjällsjö".

Bild: Kristian Ekenberg

Just marina motiv, med en doft från havsstaden Gävle, har blivit lite av en specialitet även hos Berit Norrbelius Lindberg.

Annons

När hon nu ställer ut på Galleri K känner jag igen några av verken från i somras när hon ställde ut i Gysinges nu insomnade Galleri Blå, men även den konstpublik som letade sig ut till Gysinge har anledning att komma till Galleri K då det mesta är nytt.

Annons

Kanske är det den höga himlen vid havet som har inspirerat, för jag tycker mig se ett måleri som tar sats mot skyn. Som om Berit Norrbelius Lindberg blandat in jäst i färgen och fått motiven att växa på höjden. Jag tänker exempelvis på “Hamnen”, som med sina böljande men ändå kontrollerade former ger målningen en vertikal snarare än en horisontell energi.

Berit Norrbelius Lindberg ställer ut hemma i Gävle nu, men har flera utställningar planerade framöver i hela landet.

Bild: Kristian Ekenberg

Ett annat exempel på hur Berit Norrbelius Lindberg bygger sina motiv vertikalt på ett intressant sätt är “Fjällsjö”, en målning där hon i genomskärning visar ett fjällandskap – i botten fiskarna som simmar i sjön, sedan stranden, ovanför den bergen och i målningens övre del himlen som ett tak över allt.

När hon ställde ut i Gysinge skrev jag om det konstnärliga självförtroende och experimentlusta som Berit Norrbelius Lindberg har visat, och det intrycket består. Många vill hänga hennes konst på väggarna hemma, och det är klart att det stärker självförtroendet – men det gör också att hon måste vara flitig i ateljén för att måla nytt och jag tror att Berit Norrbelius Lindberg är en konstnär som inte riskerar att bre ut sig själv i ett för tunt lager utan att hon tvärtom blir bättre av att ha fullt ös i det kreativa flödet.

"Hamnen".

Bild: Kristian Ekenberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan