Spirande skott och ljusgröna stjälkar. Spröda blad som fångar solen.
Vårkänslorna liksom exploderar när Sara Olsson plockar upp plantor ur sin korg. Hon är en av de lokala experter som ställer upp som odlings-PT i ett stort folkbildningsprojekt, som håller på att dra igång i Sandviken, Hofors och Ockelbo.
Allt började med att Åsa Holmberg tittade på tv. Hon är miljöstrateg på VGS, Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning.
– Det var en familj som startade en liten bondgård i sin trädgård. De hade stöd av personer som kan djur och odling. Vilken bra idé, tänkte jag, jag vill också ha någon att fråga, säger hon.

Sara Olsson och Åsa Holmberg är laddade inför odlingssäsongen.
Bild: Ebba Pettersson
Annons
Annons
Nästa tanke var att det nog finns fler som vill samma sak.
Nu har idén blivit ett samarbete mellan VGS och Studiefrämjandet. Tillsammans efterlyser de personer som vill få hjälp att utveckla sitt odlande.
Vi kan bli mer självförsörjande, få bättre privatekonomi
Om man vill göra stort grönsaksland eller börja med en pallkrage spelar ingen roll – men deltagarna bör ha en markplätt att jobba med. Villaträdgårdar passar utmärkt.
– Det finns så många gräsmattor! Att odla grönsaker där har så många hållbarhetsaspekter. Vi kan bli mer självförsörjande, få bättre privatekonomi, minska transporterna, minska besprutade livsmedel och så vidare, säger Åsa Holmberg.
Jag vill föra mitt kulturarv vidare
Deltagarna kommer kopplas samman med en egen odlings-PT. Till det har kunniga, lokala odlare engagerats i alla tre kommunerna. De har bred expertis och djupa kunskaper – Sara Olsson är till exempel uppväxt på ett litet lantbruk i Hälsingland. Idag bor hon i övre Storvik och odlar allt hon kan.
– Jag är så lyckligt lottad att jag växt upp med att leva av skog och mark. Jag har länge tänkt att jag vill föra mitt kulturarv vidare. För mig kom det här projektet som något jag längtat efter, säger hon.

Sara Olssons odlingar är redan i full gång.
Bild: Ebba Pettersson
Annons
Som PT ska hon besöka deltagare, ta reda på vad de vill göra och se vad de har att jobba med. Sedan ska hon pusha och coacha dem i odlingen.
Annons
Projektet delas in i sju olika block under odlingsåret. Blocken handlar till exempel om försådd, plantering, skörd och tillagning. Deltagare väljer själva om de vill vara med i ett block, flera eller rent av allihop. Studiefrämjandet ska också fixa studieresor och föreläsningar.
För varje enskilt block tas en avgift ut. Det är en viktig del av projektets finansiering. Resten kommer från EU – dels via Leader Gästrikebygden och dels via Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Varken kommunen eller VGS går in med pengar.
– Vi är initiativtagare och Studiefrämjandet står för folkbildningen, säger Åsa Holmberg.
Än lurar kylan runt hörnet. Än är marken kall och hård.
Men snart, alldeles snart, kan potatis och grönsaker växa.