Annons

Annons

Annons

krönikaBrynäs säsongen 22/23

Erik Karlsson
Vi ska på fest – så släpp alla hämningar Brynäs och våga!

7909 supportrar är inbjudna till hockeyfest i kväll.

Om man med fest menar ett lätt molande illamående innan partyt ens börjat, ångest i varenda por under tiden och där den enda belöningen efteråt är möjligheten att få mer av samma vara nästa vecka.

Så... medtag glatt humör. Dricka finns att köpa, hälsar värden.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Jag fattar att planeringen gjordes för flera månader sedan. Men att Brynäs har ramat in lördagens ödesmöte med HV71 under parollen "Hockeyfesten" är den typen av slumpartad komik som om den skulle vara skriven i ett filmmanus skulle viftas bort som dum och överdrivet sökt.

Men här står vi.

Hockeyfesten blev hockeypesten och efter förlängningsrysarna som gick skilda vägar i torsdags kan Brynäs inte ens gå in i matchen med snuttefilten att "man har det i egna händer".

I stället är kniven slipad, strupen blottad och faktum glasklart: förlorar Brynäs i kväll spelar man negativt kval mot Malmö om tio dagar (ni med teoretiska målskillnadskalkyler på väg in i min mejlbox, vänligen avstå).

Och visst kan man tänka att en streckmatch mellan två poängmässigt så jämna lag ska vara med viss fördel för hemmalaget om vi spelar den i hockeysimulatorn 100 gånger. Men ska vi titta så nyktert det går på det här (lika bra att passa på tänker jag innan det blir lördag kväll i Monitor) så är det inget bottenlag Brynäs möter.

Annons

Annons

HV71 är hela SHL:s formstarkaste lag de senaste tio omgångarna med 22 inspelade poäng. En enda gång på de här tio matcherna har man lämnat isen tomhänta.

Jönköpingslaget har plötsligt allt det där självfötroendet som man saknat under året. Många fnös när sportchef Kent "Nubben" Norberg tog in bästa polaren "Challe" Berglund i båset men han har tillsammans med, den från kontoret nedflyttade klubbdirektören, Johan Lindbom som huvudtränare skapat ett lugn och en avslappnad stämning som gör att forwards plötsligt ser nät i stället för målvaktens magplatta varje gång läget dyker upp.

Brynäs form under samma tidsperiod undrar du? Jo tack, man är hela seriens sämsta lag sedan februari började.

Toppen mot botten.

Men kanske är det faktiskt också där det finns lite hopp för alla brynäsare där ute. För är det några matcher som Brynäs – som ju faktiskt i rättvisans namn har varit ganska bra spelmässigt och poängmässigt senaste fem omgångarna – brukar göra bra är det mot SHL:s topplag.

Brynäs har hittat tillbaka till en grundstabilitet igen. Andrakedjan med Björninen, Palve och Rödin ger laget mer offensiv bredd än tidigare och Jussi Olkinuora har räddat det han ska och lite till.

Grundtesen har varit riskminimering, spela efter sargerna och hellre slå icing än en chanspuck.

Jag tror kvällens match är ett bra tillfälle att överge den taktiken.

För HV71 kommer komma till Gävle med samma inställning. Jag såg Charles Berglund med sin släpiga stockholmska och ett finurligt leende säga att "det är faktiskt tillåtet att slå icing i svensk ishockey", i ett inslag i klubbens egen tv inför Leksandsmatchen. Sen gick man ut och gjorde en skolboksinsats.

Annons

Annons

Skillnaden är att HV71 just inte behöver fem chanser för att göra ett mål. André Pettersson, Sam Vigneault, Andy Miele och allt vad de heter är så vassa att HV71 med tålamod kan spela riskminimerande med vetskapen att en slarvig passning av motståndaren i fel läge räcker. Då smäller det.

Brynäs har inte den lyxen. Därför hoppas jag att man i kväll släpper alla hämningar, inser att det är nu eller aldrig och omfamnar att om man ska falla så ska man i alla fall falla med flaggan i topp. Det här är inte sjunde avgörande i negativt kval utan en m ö j l i g h e t att slippa det.

Rid på vågen av en fullsatt arena, kom in med så mycket energi att alla på läktaren glömmer bort ångesten och i stället kan lyfta laget till 60 minuters högintensiv hockey. I den bästa av världar får man samma utdelning som mot Frölunda, både en chockeffekt och ett målmässigt övertag som räcker att sedan spela av matchen med mer sarg ut-hockey.

HV71 har så mycket kvalitet just nu att Brynäs säkert kommer få vittja nätet både en och kanske två gånger även under en bra insats. Så ska man vinna behöver offensiven vara vass nog för både tre och fyra mål.

Så återigen, våga!

Sjunker Brynäsbåten mot kval finns det en moralisk poäng om Anton Rödin, Johan Larsson och Linus Ölund stå kvar i fören och spelar för glatta livet under tiden.

Om jag tror det kommer räcka?

Jag parafraserar Mikko Manner framför C Mores mikrofon efter torsdagens match:

– Jag är inte en tillräckligt bra krönikör för att kunna svara på det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan