Förslaget kommer ursprungligen från Sverigedemokraterna och bottnar sig i de som är här alla i teorin skulle kunna återvända. Fokus på att skicka tillbaka, snarare än att arbeta för integrering i samhället.
Det är ingen ny politik från SD men det är tråkigt att se Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna dansa efter deras pipa vad gäller migrationspolitiken. Bara för att integrationspolitiken som förts varit misslyckad och en stor del lever i segregation och utanförskap betyder inte det att lösningen ligger i att stänga gränserna, ta hit färre kvotflyktingar, ta bort möjligheten till permanenta uppehållstillstånd och satsa på att de som har flytt hit ska återvända hem. Har man grupper som varit här i decennier och ännu inte lyckats bli integrerade finns lösningen troligtvis någon annanstans.
Annons
Annons
Partierna bakom Tidöavtalet är delvis inspirerade av Danmark, som har olika modeller av återvandringsstöd. De senaste tio åren har mellan 301 och 502 personer årligen återvandrat från Danmark med hjälp av stödet, till skillnad från Sverige där 46 personer de senaste tio åren har nappat på Migrationsverkets erbjudande om resebidrag i utbyte mot att man avsagt sig sitt uppehållstillstånd. Men att stirra sig blint på vad Danmark gör blir inte helt rätt.
Det danska stödet är riktat till en större grupp där även anhöriginvandrare och vissa arbetskraftsinvandrare ingår. Den gruppen är mer benägen att återvända än flyktingar, många av dem hade antagligen återvänt även utan ett bidrag. De som flyr till Sverige flyr sällan till något utan från något som krig, hot och förföljelse och för att kunna ge sina barn ett bättre och tryggare liv än vad man själv har haft. De flesta vill nog göra rätt för sig, arbeta och integreras i samhället. Men hindren kan vara fler och större för den som är utrikesfödd än för den som är född i Sverige.
De senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen visade att antalet långtidsarbetslösa nu är på den lägsta nivån på nästan tre och ett halvt år. Samtidigt är såväl arbetslösheten som långtidsarbetslösheten högre bland utrikes födda. Bland inrikes födda ligger arbetslösheten på 4,6 procent. Motsvarande siffra för utrikes födda är 16,0 procent. Någonstans i systemet är det fel när de som är utrikes födda bollas fram och tillbaka mellan SFI och arbetsmarknadsinstanser och lever i Sverige i flera år utan att integreras i samhället. Det logiska hade varit att arbeta för att ta bort hinder för självförsörjning. Att tro att man kan få en betydande mängd flyktingar att återvandra visar på att man inte förstått varför de har sökt sig hit.
Återvandring kommer inte lösa integrationsfrågan. Ska regeringen ha någon form av trovärdighet i de lösningar man föreslår vad gäller migrationsfrågan är det dags att våga sätta sig emot några av Sverigedemokraternas gamla käpphästar. Frågan är mer än bara att skicka tillbaka de som tagit sig hit, det är också att arbeta för att integrera de som är här.