Annons

Annons

Annons

Debatt
Så får vi mer värde för skattepengarna i Gästrikland

Många kommuner står nu inför tuffa utmaningar. På kort sikt gör inflationen den kommunala verksamheten dyrare och på lång sikt finns en stor demografisk utmaning när andelen äldre blir fler.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skattehöjningar är inte lösningen på dessa problem, för många hushåll pressas marginalerna hårt just nu och det lokala näringslivet skadas av höga skatter. Vägen framåt måste i stället vara att få ut mer välfärd ur de pengar som satsas, något som det också finns stor potential till.

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik Svenskt Näringsliv.

Bild: Privat

Annons

Trots att skattehöjningar och mer resurser ofta är politikers svar på olika samhällsproblem, så finns det inget direkt samband mellan den kommunala skattesatsen och kvaliteten i de kommunala verksamheterna. I debatten kan det låta som att en låg kommunal skattesats skulle innebära en sämre kvalitet i välfärden. Men det är faktiskt precis tvärt om.  Att höja skatten är ofta en enkel lösning på problem som kräver betydligt mer politiskt hantverk, prioriteringar och ledarskap än så.

Annons

En kartläggning från Svenskt Näringsliv visar att effektiviseringspotentialen i Sveriges kommuner är stor. Totalt handlar det om minst 40 miljarder som skulle kunna frigöras för att anställa mera personal, genomföra investeringar eller sänka skatterna. Oavsett användningsområde bör en smartare organiserad välfärd ligga närmast till hands för kommuner med ansträngda budgetar nu och framöver, snarare än att reflexmässigt höja skatten med ytterligare börda på hushåll och företag som följd.

I Gästrikland finns det tydliga skillnader mellan kommunerna och hur mycket skattebetalarna får för sina skatter. Som exempel, de senaste tre uppmätta åren har kvaliteten enligt brukarenkäter för äldreomsorgen i Ockelbo varit högre än vad den i genomsnitt borde vara sett till kommunens förutsättningar. Samtidigt har kostnaderna varit hela 14 procent lägre än förväntat.

För att nå denna potential handlar det inte om att springa snabbare eller höja den kommunala skatten – utan om organisationer som kan jobba smartare och mer effektivt. Inte minst vad gäller styrning, ledning och uppföljning. Då krävs det politisk vilja att jämföra sig med, lära av och efterlikna de absolut bästa kommunerna i landet, som lyckas leverera välfärd av hög kvalitet till låga kostnader. Nu när vi har nyvalda politiska ledningar i kommunerna finns både behov och möjlighet att på allvar sätta i gång med detta viktiga arbete.

Lotta Petterson

regionchef Svenskt Näringsliv

Anders Morin

ansvarig välfärdspolitik Svenskt Näringsliv

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan