Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Stora skillnader i jämställdhet mellan länets kommuner

Skillnader i hur jämställt män och kvinnor lever varierar kraftigt mellan kommunerna i Gävleborg. I en nationell rankning skiljer det hela 172 platser mellan de mest och minst jämställda kommunerna i länet.

Text

Rankningen baseras på ett jämställdhetsindex som försäkringsföretaget Länsförsäkringar tagit fram där man undersökt skillnader i årsinkomst, pension, antal vabdagar, sjukpenning och föräldraledighet mellan kvinnor och män i Sveriges 290 kommuner.

I Gästrikland är Gävle den kommun som placerar sig högst på den nationella rankningen på plats 75. Men även om man kan titulera sig mest jämställd i landskapet finns det fortfarande betydande skillnader mellan män och kvinnor i kommunen.

Annons

Annons

Skillnaderna mellan hur jämställt män och kvinnor lever i Gävleborg varierar mellan länets kommuner.

I Gävle kommun tjänar kvinnor i genomsnitt bara 78 procent av vad männen gör. Samtidigt vabbar kvinnorna i kommunen 31 procent mer än männen och tar ut 59 procent mer föräldraledighet.

Kvinnorna i Gävle tar också ut 43 procent fler sjukdagar än männen i kommunen, och de får även 19 procent lägre pension.

I Sandvikens kommun, som är sämst placerad av Gästrikekommunerna på plats 142, är skillnaden i årsinkomst högst i Gästrikland då kvinnor i kommunen bara tjänar 75 procent av männens genomsnittslön. Kvinnorna tar dessutom ut 32 procent fler vabdagar per år än vad männen i kommunen gör, vilket är sämst i landskapet.

Trots den blygsamma placeringen 138 på den nationella rankningen är Ockelbo den kommun i Gästrikland som är mest jämställd i förhållande till antal vabdagar och årsinkomst.

Skillnaderna mellan män och kvinnor är dock fortfarande stora. Kvinnor i Ockelbo tar ut 21 procent fler vabdagar än männen i kommunen och tjänar endast 79 procent av vad männen gör.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan