Annons

Annons

Annons

Debatt
Arbetarna ska rädda landet ur inflationens klor

Hur väl känner den ekonomiska och politiska eliten sina landsmän? Har de någon gång ens försökt tänka sig in i hur vanliga människor har det?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arbetare och tjänstemän som försöker få sin ekonomi att gå runt. De som sänker värmen i huset, de vars barn endast kan äta sig mätta i skolan i brist på mat hemma. De som inte har råd, att som populistpolitiker, dricka whisky som kostar 120 000 kronor.

"De som sänker värmen i huset, de vars barn endast kan äta sig mätta i skolan i brist på mat hemma."

Bild: TT

Annons

Den ekonomiska eliten hävdar att de måste höja priser och räntor för att klara sina marginaler. Detta för att de ska kunna fortsätta dra in höga vinster och bevilja sig själva enormt höga löner. Dessutom sänker den högerkonservativa regeringen skatten för sina högavlönade vänner. De som har det så svårt med uppvärmningen i sina stora villor med swimmingpooler och behöver hemliga elstöd. De rikas vänner styr landet så ingen borde vara förvånad över leveransen till de bäst förmedlade.

Annons

Men nåde den arbetare som vill höja sin lön för att klara marginalerna. Det är nu arbetarna ska rädda landet ur inflationens klor. Precis som vi gjorde under pandemin, när arbetarna avstod löneökning under sju månader.

Men nu ska alltså den närande delen av befolkningen, arbetare och tjänstemän hålla tillbaka lönekraven så mycket det går samtidigt som kapitalägarna förser sig genom att höja priserna.

Dessutom fortsätter det nyliberala, kapitalistiska EU-projektet att skydda systemet som möjliggör att utländska företag kommer hit och dumpar löner och villkor ytterligare. Om vi nu går in i en lågkonjunktur så är jag väldigt orolig för vilka som får arbete och vilka som tvingas söka a-kassa.

Jag är rädd för att kapitalägarna hellre fortsätter att anlita lönedumpande företag från öst. För sådan är kapitalismen.

Alltså.

Arbetare och tjänstemän ska hålla tillbaka lönekraven för att bekämpa inflationen.

Kapitalägarna höjer priserna för att de vill behålla sina höga vinster.

Den högerkonservativa regeringen sänker skatten för sina kompisar som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Detta görs under en hög inflation. Hörde någon Riksbanken klaga?

Annons

Kapitalägarna fortsätter att anlita lönedumpande företag från forna öststaterna samtidigt som inhemska arbetare eventuellt tvingas söka a-kassa.

Det är inte konstigt att jag blir heligt förbannad. Det är dock den bästa tändvätskan.

Avslutningsvis vill jag citera Olof Palme.

”Samhället är människans verk. Om något är fel så kan vi ändra det på det.”

Kim Söderström

ordförande Byggnads GävleDala

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan