Annons

Annons

Annons

Futsal

Futsal i världsklass när Sveriges öde i VM-kvalet avgörs i Gävle

Några av Europas bästa futsalspelare kommer till Gävle när den avgörande VM-kvalmatchen mellan Sverige och Italien ska spelas, i en sport som bara växer.

Italien är redan klart som gruppetta – Sverige är piskat att vinna för att kunna ta sig till VM i kvalmatchen som spelas på Gavlehov på onsdag.

Redan 2018 provades det speciella futsalgolvet i träningsmatchsammanhang när Sverige mötte Frankrike i träningsmatcher i futsal på Gavlehov.

Under pandemin skulle man ha arrangerat ett VM-kval i Gavlehovshallen men det ställdes in.

Sedan dess har Gestriklands Fotbollförbund legat i för att få en ny chans.

– Vi har varit intresserade sedan dess och vill gärna arrangera internationella evenemang. Vi har legat på SvFF om det finns något och sagt att vi är intresserade. Lovisa Lindberg på Gävle Kommun har varit till stor hjälp. även hon har varit med och visat intresse för större evenemang. Tillsammans gjorde vi ansökan och fick tummen upp av SvFF, säger Anders Nordén från Gestriklands FF och fortsätter:

Annons

– De tycker att Gavlehov är jättefin och bra anpassad för det här.

Anders Nordén från GFF är glad att Gestriklands FF har fått chansen att anordna en VM-kvalmatch i Gavlehovshallen.

Bild: Amelia Mauritzon, Stisse Åberg

Annons

Nu blir det alltså premiär för futsal i tävlingsmatchsammanhang med det speciella golvet och på högsta internationella nivå.

Intresset verkar högre än väntat.

– Det är redan 1200 i förköp av biljetter som var sålda. Vår målsättning är 1500 i publik. Det blir en skön match med tanke på att vi kan lova bra väder inomhus och det blir riktigt högkvalitativ futsal.

Italien är redan klart som gruppsegrare. Men Sverige måste vinna för att gå vidare efter att ha förlorat med 3-1 borta mot Nordmakedonien i söndags.

Gert Nilsson som är ansvarig, eventmanager från SvFF berättar att mer futsal-ögongodis än Italiens landslag är svårt att hitta.

– Italien är ruggigt bra. De är bland de absolut bästa i Europa, de har några riktigt extraordinära spelare. Sverige är också bra men är rankade långt ner. Sverige behöver vinna mot Italien, annars är det färdigspelat i det här VM-kvalet och man åker ut och missar "elite round". Därför hoppas vi att det kommer mycket folk på plats som kan stötta Sverige lite extra, men också njuta av Italiens fina spel. Det finns plats för lika många till som de som redan förköpt biljetter.

Så här såg det ut 2018, senast Sveriges landslag i futsal spelade i Gavlehovshallen. Då träningsspelade man mot Frankrike. Nu blir det premiär för det speciella futsalgolvet i tävlingssammanhang.

Bild: Stisse Åberg

Annons

Vad tycker du om Gavlehov som spelplats för en match av den här digniteten?

Annons

– Det ser riktigt najs ut. Det är en helt fantastisk arena som är underbar att spela i.

Anders Nordén hoppas också på mycket publik, främst för att inspirera fler att börja med futsal.

– Främst för att det här är den bästa futsal du kan se i Sverige. Det känns jättekul att kunna visa fler och inspirera vad det är och hur det går till. Vi hade 130 lag i seriespel i år, det växer verkligen bland ungdomar men är inte så stort bland seniorer. Därför är det kul att visa upp.

– Sen är det alltid kul att jobba med större arrangemang, klarar vi av det här kan vi sätta Gävle lite på kartan. Fler får upp ögonen för Gävle, hallen och förutsättningarna att det är så nära till Arlanda är väldigt viktigt när man ska ha dessa evenemang, avslutar Nordén.

Sverige ligger just nu sist i sin grupp som också består av Italien och Nordmakedonien. För att att gå vidare från "main round" till "elite round" behöver Sverige slå Italien. Annars kan man inte gå vidare till VM i futsal 2024. Matchen mot Italien spelas i Alfahallen på Gavlehov 18.30 på onsdag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan