Brukar du besöka museer? Då har du säkert sett både prylar, konst och historiska utställningar. Men visste du att det du ser ofta bara är toppen av ett isberg? Eller grädden på moset om man så vill.

Snusdosa i trä. Foto: Länsmuseet Gävleborg
Bara en liten del av allt som finns i museernas ägo visas. Så ser det ut över hela landet, ja världen, åtminstone på lite större museer. Varför? Museernas uppdrag, som definieras och fastställs av Icom (International Council of Museums) är bland annat att samla, vårda, visa och bevara vår historia.
Det som samlats och fortfarande samlas in är så mycket mer än vad som får plats att visas, men ändå viktigt att bevara. Det handlar om föremål, foton och berättelser som säger något om den tid de har använts och om de människor som brukat föremålen och därmed format historien.
Annons
Annons

Snusdosa i mässing.Foto: Länsmuseet Gävleborg
Kunskap om en plats eller ett lands historia är viktigt för att kunna navigera i framtiden. Vi lär av historien och utformar det nya utifrån den grund vi står på. Att samla in vår samtid är också en del i arbetet. Det görs bland annat med hjälp av intervjuer, insamling av foton, dokument och föremål. Det som samlas in idag blir en del av framtidens historia.
Fakta
Icoms museidefinition
”Ett museum är en permanent institution utan vinstintresse som bidrar till samhället, som forskar, samlar in, bevarar, uttolkar och ställer ut materiellt och immateriellt kulturarv. Museer är öppna för allmänheten, tillgängliga och inkluderande och främjar mångfald och hållbarhet. De verkar och kommunicerar etiskt, professionellt och med bred delaktighet, samt erbjuder allsidiga upplevelser för utbildning, nöje, reflektion och delning av kunskap.”
Magasinen innehåller vårt gemensamma minne, ett arv från tider som passerat. Av utrymmesskäl är det omöjligt att visa allt. Idag digitaliseras därför museisamlingar för att göra dem mer tillgängliga. Många museer försöker också så långt det är möjligt att öppna upp sina magasin för allmänheten. Det är en balansgång mellan att vårda/bevara och att vara öppna och tillgängliga. Mycket är ömtåligt. Allt förvaras i klimatanpassade arkiv och magasin där det inte är lämpligt att många människor rör sig. Länsmuseet Gävleborg har många tusentals föremål i magasinen. Stort som smått. Allt från knappar och andra småsaker till verktyg och stora möbler. Till de små sakerna hör de olika snusdosor som syns på bilderna.
Annons
Annons

Uppfällbar snusdosa med botten av papp och lock av skinn. Foto: Länsmuseet Gävleborg
För den som vill veta mer finns möjlighet att se museets magasin under våren. Då ges guidade turer för ett begränsat antal deltagare åt gången. Håll utkik i kalendariet på museets hemsida www.lansmuseetgavleborg.se.
Föremål och foton från både länsmuseet och andra museer finns på www.digitaltmuseum.se.
Ingela Jönsson Linke
Fotnot: Artikelförfattaren är antikvarie på Länsmuseet Gävleborg, som denna artikelserie görs i samarbete med.