Det finns många forskningsstudier som visar att stereotypa föreställningar om kvinnor och män kan leda till medicinska felaktigheter och kvalitetsbrister i vården.

Ulla Andersson (V), ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Bild: Arkivbild
Annons
Kvinnor ska ha precis samma rätt till individanpassad vård som män, könet ska inte avgöra bemötandet eller kvaliteten på den vård som erbjuds. Trots det får männen oftare de nyaste och dyraste medicinerna. Kvinnor har längre väntetider till bland annat operation av grå starr (kataraktoperation) och deras syn är i regel mycket sämre än männens när de väl ska opereras. Kvinnor får också vänta längre på akutsjukvård och får kortare sjukskrivningar, men det finns områden där kvinnor får bättre vård än män, till exempel vid behandling med blodförtunnande medel där kvinnor i något högre utsträckning än män får läkemedel.
Annons
Att Region Gävleborg ska vara aktiv med frågan, för att komma tillrätta med de skillnader i vård som erbjuds kvinnor och män, är viktigt eftersom en jämställd vård i grunden är en fråga om rättvisa och demokrati. Det är viktigt att synliggöra de strukturella villkoren för hur vårdens resurser fördelas.
Vänsterpartiet jobbar för att jämställdhetsperspektivet ska integreras i hälso- och sjukvårdens styrsystem med bland annat könsuppdelad statistik och att utbildning kring jämställdhet inom vården ska erbjudas såväl vårdpersonal som regionens ledningsgrupp. Det är viktigt att ta fram en arbetsmetod för att komma tillrätta med de strukturella skillnaderna i kvinnors och mäns tillgång till vård.
Kristina Sjöström (V)
ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden
Ulla Andersson (V)
ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden