Annons

Annons

Annons

Debatt
LO kräver jämställda löner

Arbetarkvinnor i Sverige tjänar tusentals kronor mindre än vad som ofta framgår i debatten. Nu är det dags att arbetsgivarna gör något åt en av de största ojämställda orättvisorna på svensk arbetsmarknad. Det handlar om allas rätt till ett heltidsarbete det går att leva på.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är välkänt att lönerna i Sverige följer en tydlig klass och könstrappa där arbetarkvinnor tjänar minst och män i tjänstemannayrken tjänar mest.

Arbetsgivarna måste erbjuda heltider för en jämställd arbetsmarknad, kräver Mats Eriksson, LO-distriktets ordförande.

Bild: Privat

Att kvinnor i arbetaryrken har lägst löner har flera förklaringar. En är att vi i Sverige har en i kön starkt segregerad arbetsmarknad. Män och kvinnor arbetar generellt i olika sorters yrken och sektorer. Och det är de kvinnodominerade sektorerna som har lägst löner. Ju fler kvinnor i en bransch, desto lägre löner.

Annons

Det här manar till fortsatt kamp för mer jämställda löner. Men det finns en helt avgörande sak att börja med. Det handlar om hur mycket kvinnor i arbetaryrken förlorar på att de inte tillåts arbeta heltid. Även arbetarmän och i viss mån kvinnor i tjänstemannayrken drabbas av ofrivillig deltid. Men ingen grupp på arbetsmarknaden drabbas lika hårt av den som arbetarkvinnor. Alltså den grupp som redan från början har lägst löner. Vi ser det i välfärden där offentliga arbetsgivare ibland inte erbjuder heltid trots en skriande brist på arbetskraft. Vi ser det i den kvinnodominerade handeln där stora arbetsgivare allt oftare hyvlar arbetstiden.

Annons

Det här ger stora effekter direkt i kvinnors plånböcker. LO har tagit fram ett mått på vad de utbredda deltiderna betyder i faktisk månadslön. I Gävleborg arbetar 34 procent av arbetarkvinnorna deltider.  Här motsvarar genomsnittslönen för en kvinnlig LO-förbundsmedlem 28 500 i månaden. Men då är alltså ingen hänsyn tagen till att alla som vill inte får arbeta heltid.

Den faktiska månadslönen är i själva verket 23 940 för LO-kvinnorna. I klartext betyder det att LO kvinnor i Gävleborg förlorar 4 560 kronor i månaden jämfört med om alla fick arbeta heltid. 

Återigen: det finns mycket kvar att göra för att komma till rätta med ojämställda löner i Sverige. Att arbetsgivare slutar upp med det utbredda missbruket av deltider måste vara ett första självklart steg. Alla som vill måste ha rätt till en heltidslön det går att leva på. Allt annat leder i förlängningen till ännu större orättvisor i form av att kvinnor får sämre pensioner och i slutänden sämre möjligheter att ta den ekonomiska makten över sina liv.

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan