Annons

Annons

Annons

Stoppat luciatåg

Regionens luciastopp utrett – inga bevis för diskriminering

Det går inte att slå fast att diskriminering eller kränkande särbehandling skett i samband med det avlysta luciatåget vid regionfullmäktiges sammanträde. Det kan finnas andra förklaringar till att luciatåget stoppades, visar en utredning som Region Gävleborg låtit göra.

Text

Det var vid ett sammanträde i december i fjol som regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk, Sverigedemokraterna, beslutade att avlysa ett planerat luciaframträdande som elever vid folkhögskolan i Bollnäs skulle ha i sammanträdeslokalen.

Luciatåget var inte en punkt på dagordningen utan var tänkt som underhållning för ledamöterna i en paus.

Orsaken till att framträdandet stoppades var, enligt uttalanden från ordföranden, att han uppfattat att luciatåget inte var ”traditionellt”. Det otraditionella antogs vara att lucian inte var kvinna utan betecknade sig som icke-binär.

Händelsen väckte kraftiga reaktioner medialt och ordförandens beslut kritiserades hårt politiskt. Det ansågs att hans agerande bland annat var ett utslag av diskriminering och kränkande särbehandling.

Annons

Mattias Eriksson Falk, Sverigedemokraterna, ordförande i regionfullmäktige i Gävleborg.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Regionen beslutade att händelsen skulle utredas. Uppdraget gick till advokatbyrån Eversheads Sutherland. Utredningen är nu klar och överlämnad till regionen.

Utredningen har inte kunnat klarlägga om diskriminering eller kränkande särbehandling förekommit eller inte. Det går inte att säkert fastslå, menar utredarna, att motivet till luciastoppet verkligen var lucians könsidentitet. Ordföranden har i utredningen lämnat en annan förklaring. Han säger att han fick en känsla av att folkhögskoleeleverna i samband med luciatåget planerade någon form av aktion mot regionens nya politiska ledning. Sådana markeringar hade, enligt honom, tidigare inträffat vid en föreställning som Folkteatern haft och även i samband med en föreläsning. Ordföranden ville undvika den typen av manifestation vid fullmäktiges möte och sade därför nej till luciaframträdandet av ordningsskäl.

Utredningens slutsats är att regionen har vidtagit de förebyggande förebyggande åtgärder mot diskriminering och kränkande särbehandling som kan krävas av regionen.

Patrik Stenvard, Moderaterna, regionstyrelsens ordförande, säger att han ser positivt på att luciahändelsen nu utretts och att misstankarna om diskriminering inte kunnat beläggas.

– Utredningen har funnit att det inte går att styrka att det skett någon diskriminering eller kränkande särbehandling, säger han.

Annons

Annons

Patrik Stenvard, Moderaterna, ordförande i regionstyrelsen i Gävleborg.

Bild: Jörgen Svendsen

Han säger att han inför det aktuella fullmäktigesammanträdet kände till den oro som fanns för att luciatåget skulle ”spåra ur” och bli till en manifestation mot den politiska majoriteten. Men han delar inte den bedömning som Mattias Eriksson Falk gjorde när denne avblåste luciaarrangemanget.

– Jag hade inte agerat på det sättet. Hade det blivit en manifestation så hade det, säger Patrik Stenvard.

Luciahändelsen är också under utredning hos DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan