Annons

Annons

Annons

Debatt
Vi i SSU Gävleborg säger inte "grattis på 8:e mars"

I dag är det den 8 mars och kampen för kvinnors rättigheter fortsätter runt om i världen. Vi i SSU Gävleborg säger inte "grattis på 8:e mars" eftersom vi inte är nöjda med situationen för kvinnor i dag.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi trodde att varje år skulle innebära mer frihet från våld, men kvinnor utsätts fortfarande för våld på jobbet, hemma och i samhället. Trots att vi lever i ett av världens mest utvecklade länder, där människor är högutbildade, dödas kvinnor fortfarande av sina ex-partners eller andra män, utan att det är möjligt att förstå varför.

Wilma Mattsson, Najib Bege, Deljar Dawood, Elsa Löfgren.

Bild: Privat

Annons

Annons

Tyvärr sticker våldet mot kvinnor ut extra mycket i Gävleborgs län. Enligt SVT har antalet mord ökat i länet mellan 2018 och 2022, liksom antalet våldtäkter. Detta är en oroande trend som är särskilt allvarlig i Gävleborg.

Vi på SSU Gävleborg anser att dessa händelser måste uppmärksammas och att de ansvariga måste lägga mer resurser på kvinnojourer och andra frivilligorganisationer som arbetar för att förbättra kvinnors situation. Framför allt vill vi se en förändring, eftersom Gävleborg har det högsta antalet kvinnor som har dödats av sina ex-partners eller andra män. Detta är en oroande trend som måste brytas.

Kampen för kvinnors frihet kommer alltid att fortsätta, vi på SSU Gävleborg kommer alltid att kämpa för alla människors lika värde och för kvinnors frihet.

SSU distrikt-Gävleborg

Najib Bege, Elsa Löfgren, Wilma Mattsson, Deljar Dawood och Zerin Omar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan