Annons

Annons

Annons

Skutskär

Medora skola fortsatt i förfall

Vid nyår gick tiden ut för ägaren att fixa felen på gymnastiksalen vid Medora skola i Skutskär.

Byggnaden var delvis målad med röd färg som lossnat, det fanns skador på taket och det låg skräp på tomten.

Nu visar det sig att ägaren inte levt upp till kommunens krav och han hotas av ett vite på 300 000 kronor.

Text

För ett drygt år sedan gjorde samhällsbyggnadsnämnden ett föreläggande gällande huset vid Medora skola som rymmer gymnastiksal. Ägaren skulle måla huset i en enhetlig färg, åtgärda taket och städa tomten. Om inte hotade kommunen med att ansöka i domstol om ett vite på 300 000 kronor.

Den nya inspektionen av gympasalen gjordes av två bygglovshandläggare på kommunen. De kunde konstatera att ägaren bara delvis levt upp till kommunens krav.

Annons

– Han har städat upp på tomten och målat byggnaden i en och samma kulör. Sedan fanns det putsskador och åtgärder på taket som han inte gjort , säger en av bygglovshandläggarna.

Annons

Föreläggandet gäller gymnastiksalen som syns i förgrunden. men allmänhet har klagat på oordning på hela skolområdet.

Bild: Conny Svensson

Mannen hade avlägsnat saker som låg på tomten såsom kundvagnar, oljefat, tvättmaskiner, en barnvagn, med mera. Men istället lagt dit nya saker.

– Det var en blandad kompott. Lite färgburkar, en sädesficka, tunnor, plastmöbler, lastpallar, plastdunkar och en presenning. Det var också bilar och släpvagnar, berättar bygglovshandläggaren.

Frågan tas upp på samhällsbyggnadsnämnden 13 mars.

– Förslaget från förvaltningen och det som sägs i plan- och bygglagen är att vi ska begära utdömande av vite då han inte utfört de åtgärder som han blivit ålagd. Den naturliga är nästa beslut att ålägga honom det han inte har gjort, säger ordförande Magnus Grönberg (S).

Är kommunens ambition att framöver också inspektera själva skolbyggnaden?

– Det kan jag inte riktigt svara på. Det här är ren verksamhetsutövning av bygg- och miljökontoret. Så den styrningen är inte politisk.

Magnus Grönberg (S) säger att kommunen kommer att upprepa krav som ägaren inte levt upp till.

Bild: Jörgen Svendsen

Bakgrunden till inspektionen av skolan var att allmänhet slog larm om förfallet. I en artikel i tidningen sa Älvkarlebyprofilen Karl-Åke Lindblad att det kändes hemskt att se sin gamla skola i så dåligt skick.

Annons

Annons

I en skrivelse till kommunen klargör ägaren sin ståndpunkt. Han skriver att lagning av putsen är på gång liksom ersättning av tegelpannor som fattas på taket.

Vidare att han skrotat 13 bilar med stora förluster som en följd av kommunens krav att ta bort saker från tomten. Så här formulerar mannen sig:

"Jag tycker att det är jättekonstigt att att jag inte kan ha mina fordon eller min snöslunga på en innergård som ingen kan se".

Han påpekar vidare att kommunen har lämnat information till tidningarna som lett till inbrott och hot mot honom själv och hans släkt. "Det känns orättvist och kränkande att kommunen gör på det sättet".

Ägaren till Medora skola förstår inge varför han måste ta bort saker på en innergård som ingen kan se.

Bild: Conny Svensson

Slutligen skriver mannen att han är villig att sälja fastigheterna till Älvkarleby kommun till rätt pris.

En förslag som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Magnus Grönberg (S) inte vill kommentera.

– Eftersom det inte kommit något officiell förfrågan har jag inget att säga om det.

En kommun kan bara ansöka i en domstol om utdömande av vite, det är sedan domstolen som bestämmer om så blir fallet samt storleken på vitet.

Tidningen har utan framgång sökt ägaren till Medora skola för en kommentar.

En del i föreläggandet var att måla gymnastiksalen i en enhetligt färg. Så här såg det ut innan mannen målade fasaden gul.

Bild: Anne Sjödin

Annons

Fakta

Medora skola

Medora skola togs i bruk 1910 och lades ned 1988, samtidigt som Jungfruholmens skola togs i bruk. I samma veva gick också Harnäs skola i graven.


Ett Stockholmsföretag köpte Medora skola. De hade stora planer att göra något som hade med färjetrafik mellan Sverige och Finland att göra. Men av planerna blev intet och huset stod oanvänt och förfallet började.


Kommunen försökte då trycka på för att ägaren skulle riva huset. Stockholmsföretaget erbjöds 200 000 kronor för tomten om man bekostade rivning av huset.


Budet godtogs inte utan såldes i stället till den nuvarande ägaren 2008.


2015 ansökte ägaren om ändrat bygglov från skola till flyktingboende. Ansökan avvisades då sökande inte lämnade in de handlingar som kommunen efterfrågade. Ägaren har också haft ambitionen att göra ett hotell i skolan i 1910-års andra men det har inte blivit av.

Numer har gymnastiksalen en enhetlig gul färg.

Bild: Conny Svensson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan