Annons

Annons

Annons

Din ekonomi

Ekonomiska krisen: ”Nu måste hushåll låna till att köpa mat”

En ny grupp av personer söker hjälp för sina skulder: De som förut nätt och jämnt fick ekonomin att gå runt.

– De klarar det inte längre på grund av inflationen, elpriserna, matpriserna och stigande räntor, säger Emir Kolic, budget- och skuldrådgivare hos Konsument Gästrikland.

Emir Kolic är budget- och skuldrådgivare på Konsument Gästrikland

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Personer bosatta i Gävle, Sandviken, Hofors, Älvkarleby och Ockelbo kan vända sig till Konsument Gästrikland i frågor som rör skulder och skuldsaneringar.

Emir Kolic berättar att det skett en markant ökning av personer som dragit på sig skulder och söker vägledning för att ta sig ur svårigheterna.

– Vi har betydligt mycket fler ärenden i dag jämfört med för fem år sedan.

Han berättar att det sedan tidigare kan vara ensamstående föräldrar som vänder sig till dem för att de har det svårt ekonomiskt. Andra "klienter" har dragit på sig skulder på grund av spelmissbruk eller på grund av missbruk av alkohol eller droger. En del hamnar i en skuldfälla.

– Det är stor variation på de klienter vi träffar, alltifrån låginkomsttagare till höginkomsttagare, som hamnat i skulder av olika anledningar. Det kan handla om människor som har obetalda räkningar och tar lån för att betala räkningarna och sen tar nya lån för att betala de gamla lånen. Med högre och högre räntor.

Annons

Annons

Konsument Gästrikland håller till vid biblioteket i Gävle

Bild: Jenny Kjellin

Sedan i fjol har det tillkommit en ny grupp av personer som söker stöd och hjälp, berättar Emir Kolic. Det rör sig om människor som förut precis fått ekonomin att gå runt. Men skenande elpriser, stigande räntor och eskalerande livsmedelspriser gör att de nu hamnar på minus.

– Det här är något nytt för 2022 och 2023 och har med inflationen att göra. Tidigare har de här hushållen levt på marginalen, precis på gränsen, men har alltid kunnat betala sina räkningar. Deras ekonomi har påverkats otroligt mycket av de ökande utgifterna. Nu måste de låna för att kunna betala en räkning eller för att kunna köpa mat.

I februari skedde en rekordstor ökning av matpriserna, enligt den oberoende sajten Matpriskollen.

Matpriserna i landet steg med 2,5 procent jämfört med januari.

Enligt Emir Kolic är det i dag fler ungdomar än förut som tar kontakt med Konsument Gästrikland och ställer frågor om ekonomi.

Bild: Jenny Kjellin

Emir Kolic berättar att också fler och fler unga personer tar kontakt med Konsument Gästrikland och ställer frågor om ekonomin och vilken hjälp de kan få. Det kan vara både ungdomar som är på gång att bli skuldsatta och ungdomar som redan är satta i skuld.

– Min erfarenhet är att det är många i den yngre generationen som försatt sig i skuld på grund av kreditköp eller för att de tagit lån till konsumtion.

Annons

Har influencers på sociala medier, som reklamför bland annat kläder och skönhetsprodukter, gjort att fler ungdomar förköper sig?

Annons

– Det är inget jag känner till. För de flesta är det skamfyllt och tabubelagt att prata om privatekonomi med en helt okänd person. Därför är det svårt för dem att berätta för mig om sina ekonomiska misstag och vad som fått dem att spendera pengar på något.

Det blir vanligare att allt fler köper varor genom avbetalningar eller via krediter.

Bild: Jessica Gow/TT

Har möjligheterna till kreditköp gjort att fler blir skuldsatta?

– Vi lever tyvärr i ett samhälle där det blivit vanligt att man handlar även pizza och livsmedel med alternativa betallösningar istället för att betala här och nu. Hos ungdomar, men även hos äldre, har det blivit mer och mer populärt att använda sig av kreditköp och avbetalningar. Flera aktörer erbjuder olika betallösningar. Det har blivit otroligt vanligt att folk väljer ett fakturaköp eller skjuter upp betalningen och då utan att reflektera över att om de inte har råd att betala för varan i dag, hur ska de då ha råd om en eller två månader om de inte har ett jobb.

Emir Kolic berättar att Konsument Gästrikland till skillnad för några år sedan nu i ett tidigare skede försöker fånga upp personer med ekonomiska svårigheter.

– Vi försöker visa att vi finns genom att marknadsföra oss lite mer och berätta om vår verksamhet. Genom att kontakta oss i ett tidigt skede blir det lättare att åtgärda problemen och hitta alternativa lösningar.

Annons

Fakta

Budget- och skuldrådgivarens tips för den som är orolig över sin ekonomi

  • Stoppa inte huvudet i sanden. Våga prata och våga fråga.
  • Gör en budget, gärna en gång i månaden.
  • Påverka din egen elförbrukning, strama åt energikällor som du är van att ha på, som fasadbelysning eller annat som drar ström i onödan.
  • För den som har ett lån med räntor är det en bra idé att prata med banken och att jämföra.
  • Planera din handling strategiskt. Storhandla vid kampanjer.
  • Valen där man själv kan påverka är viktigare än tidigare. Spara in på det du kan.
  • Det är bra att ha en buffert för oförutsedda händelser. Tre månadslöner på banken är önskvärt för den som har ett hus.
  • Tänk till inför ett stort inköp som bostad eller bil. Räkna på om din ekonomi klarar eventuella ränteökningar. Se till att det finns marginal mellan fasta och rörliga utgifter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan