Annons

Annons

Annons

Storvik

Läsartext
PRO Storviksbygden har haft möte med filmvisning

PRO-Storviksbygden har haft medlemsmöte på Lyran i Storvik torsdagen den 23 februari, som besöktes av 67 medlemmar och särskild gäst var Anders Woxberg som byggt Ödmårdens Stavkyrka i Norrbo utanför Ockelbo.

Text

Detta är en läsartext.

Vi hälsade tolv nya medlemmar välkomna. Information om kommande aktiviteter.

67 medlemmar kom till PRO-Storviksbygdens medlemsmöte på Lyran i Storvik. Foto: Åsa Törnström

Bild: Privat

Lars Olof Björnsson har gjort en fin och intressant film om Stavkyrkan som visades på mötet. Han presenterade författaren, spelmannen och timmerkonstnären Anders Woxberg. Lars-Olof och hans fru Irene besökte kyrkan och frågade om det gick bra att göra en film och Anders Woxberg svarade att han hade väntat på att någon skulle dokumentera hans livsverk och att vi är välkomna att komma på besök.

Annons

Annons

Bild från filmen om Stavkyrkan, som är ett hantverk av Anders Woxberg och ägs och drivs av föreningen Ödmårdens Stavkyrka/Kultur Oklagård. Foto: Åsa Törnström

Bild: Privat

I filmen berättar Anders att han gjorde studiebesök i Norge, där det finns flera stavkyrkor för att se hur man bygger en sådan. Ödmårdens Stavkyrka, den från tidig medeltid inspirerade stavkyrkan, som började uppföras 2009 med invigning 2021. Det är ett kulturhistoriskt byggnadsverk, ett andligt rum för skiftande livsåskådningar, kulturella möten och arrangemang. Stavkyrkan är ett hantverk av Anders Woxberg och ägs och drivs av föreningen Ödmårdens Stavkyrka/Kultur Oklagård.

Bild från filmen om Stavkyrkan, som är ett hantverk av Anders Woxberg och ägs och drivs av föreningen Ödmårdens Stavkyrka/Kultur Oklagård. Foto: Åsa Törnström

Bild: Privat

I filmen visade Anders och berättade om mycket detaljer som finns inne i stavkyrkan och visade en brudhäll och en stupstock som finns utanför kyrkan. Vidare berättade han om hela den kringbyggda gården med ett antal olika byggnader som successivt har byggts upp från ris och sten med början 1977 och visar exempel på timringskonstens utveckling under 1000 år. Man har guidade turer mellan maj och september. Program och anmälan www.oklagard.se.

Annons

Eftersom filmen var ganska lång gjordes en paus där alla bjöds på kaffe och semla. Efter filmen blev det lotteridragning på lotteriet som Monica och Leif Johansson hade sålt. Alla mötesdeltagare fick en trippelskraplott vid entrén. Ordförande Margareta Stenberg avslutade mötet med att tacka Lars-Olof för den fina filmen och alla medlemmar som kommit.

Berit Lindqvist Pedersen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan