Annons

Annons

Annons

Debatt
S-satsningar på utökat körkortslån ökar jämlikheten

I syfte att förbättra jobbmatchningen på arbetsmarknaden infördes CSN-lån för körkortsutbildning av den socialdemokratiska regeringen 2018. 

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arbetsmarknaden kräver ofta körkort. Att ha ett körkort ökar därför chansen till arbete. Särskilt unga och arbetslösa är grupper som saknar körkort. Kostnaden för att ta körkort är hög. Som arbetslös kan det vara svårt att finansiera en körkortsutbildning.

Deljar Dawood, ordförande SSU Gävleborg.

Bild: Privat

Enligt statistik från utredningstjänsten i riksdagen sticker Söderhamn och Ockelbo ut i vårt län när det gäller antal beviljade CSN-lån för körkort. I de kommunerna är det en större andel som fått beviljat stöd för körkort vilket är extra viktigt för små kommuner. För kommunerna och länet i stort innebär denna möjlighet att fler kommer i arbete.

Annons

Annons

Moa Mörk, ledamot regionala ungkommittén LO-distriktet.

Bild: Privat

Arbetet är grunden för den enskilda människans frihet och samhällets kollektiva välfärd. För en undersköterska, butikspersonal eller en industriarbetare i gles- och landsbygd är körkortet både en frihet och ett måste när kollektivtrafiken inte räcker till.

Jim Svensk Larm, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg.

Bild: JONAS FORSBERG

Vi ser därför positivt på reformen som leder till fler med körkort och arbete.

Människans vilja till arbete är den största tillgången vi har och därför behöver politiken ge riktade insatser mot arbetslösheten, för ökad sysselsättning och ett värdigt arbetsliv. Mer behöver dock göras. 

Utredningen från CSN visade också att fler män än kvinnor tar körkortslån. Till stor del är det relativt unga mellan 19-35 som beviljats körkortslån. Utrikesfödda är en målgrupp som utmärker sig i antal beviljade körkortslån. Här behövs fler insatser för att fler ska ges möjligheten att ta körkort.

Annons

Vi vill att fler söker körkortslån. Inte enbart unga med gymnasieexamen eller arbetslösa som uppfyller vissa krav. 

För att skapa ett mer jämlikt och rättvist samhälle behöver rätt förutsättningar erbjudas så fler kommer in på arbetsmarknaden.

Ett jobb är nyckeln till en mer jämlik och jämställd tillvaro.

Jim Svensk Larm

socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg

Moa Mörk

ledamot regionala ungkommittén LO-distriktet

Deljar Dawood

ordförande SSU Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan