Annons

Annons

Annons

Debatt
Låt oss avsluta tiden av politiska fritidsgårdar

Debatten kring drift av fritidsgårdar återkommer gång på gång när fusk eller oegentligheter uppmärksammas. Allra senast kan man blicka mot Botkyrka där det framkommit att gängkriminella vistats i lokalerna.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fritidsgårdarna som drevs av Arbetarnas bildningsförbund (ABF). ABF är en gren inom socialdemokratin och även om de hävdar partipolitisk obundenhet går det inte att frångå det faktum att varje ordförande varit socialdemokrat.

Niclas Bornegrim (M), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Bild: Anders Sundin

Annons

Annons

I ljuset av det som skett i Botkyrka har regeringen nu tillsatt en särskild utredning av Sveriges studieförbund i syfte att motverka situationer likt den i Botkyrka.

Händelserna väcker fler frågor om drift av fritidsgårdar. Fritidsgårdar är när de drivs korrekt en fantastisk möjlighet för unga att roa sig och är en viktig del av civilsamhället.

Moderaterna har i Gävle kommun länge drivit att fritidsgårdar ska vara fria från partipolitiska inslag. I Gävle drivs fem fritidsgårdar av Unga Örnar. Unga örnar är likt ABF en förgrening av socialdemokratin. Dess nuvarande ordförande är likt ABF en socialdemokrat.

Det ska inte behöva finnas frågetecken om politiska motiv eller dylikt på kommunens fritidsgårdar. Därför lade Moderaterna ett initiativärende i kultur- och fritidsnämnden för att organisationer likt Unga örnar inte ska driva fritidsgårdar i Gävle kommun. Den styrande koalitionen röstade annorlunda i denna fråga. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet röstade emot förslaget medan Kristdemokraterna lade ner sin röst. Endast Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för att fasa ut det partipolitiska.

Givet händelserna i Botkyrka vill Moderaterna också se en generell utredning av Gävle kommun kring fritidsgårdar. Att vara proaktiv i denna fråga skulle undanröja de frågetecken som väckts och förhindra att om oegentligheter finns eskalerar till något allvarligare.

Niclas Bornegrim (M)

2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan