Stickan är en mottagning för män i Gävle. Män som befinner sig i en kris eller utövar våld i sina relationer kan komma hit för samtalsstöd och rådgivning. De är i alla åldrar, från alla samhällsskikt och olika samhällsgrupper. Några enkla svar varför de är våldsamma finns inte.
– Det är ofta någon form av rädsla som styr, att förlora sina partner och att man tappat fotfästet. Ofta försöker man hindra sina rädslor genom att kontrollera, säger Daniel Winsjansen.
Sedan starten i februari 1991 har flera tusen män fått stöd av Stickan, bara under 2022 träffade Daniel Winsjansen 130 olika personer.
– Vissa en gång, andra tio-tolv gånger, säger han.
Daniel Winsjansen tror att Stickan gör skillnad.
– För alla söker sig hit själva. Man har hört talas om oss via en bekant eller någon som själv gått här. Först hör man av sig via mejl eller samtal för att bli lotsad rätt och kartlagd vad det handlar om. Vi kan börjar prata om problemet de upplever med sin partner, sen efter några gånger berättar man att att man slagit henne. Det är därifrån vi börjar att prata om våldet. Vi jobbar med att försöka få människor att förändra sitt beteende, säger han.
Annons
Annons
Alla utövar inte fysiskt våld mot sina partner.
– De allra flesta har någon form av aggressionsproblem: Att man brusar upp, blir arg i relationen eller mot barnen, men det är inte alltid att man blir våldsam. Men man kan inte kontrollera sig på olika sätt. Det psykiska våldet handlar ofta om kontroll, men även att man säger saker till sin partner, trycker ner, förminska och är elak. Om männen blir utsatta är det vadde råkar ut för, det psykiska våldet, säger Daniel Winsjansen.

Daniel Winsjansen är en av två samtalsterapeuter på Stickans mottagning i Gävle. De har precis flyttat in i nya lokaler på Övre Bergsgatan.
Bild: Anders Sundin
I början av 1990-talet handlade det mest om våld i nära relationer. Nu är det fler ingångar: separationer, svårigheter med papparollen, sexuell oförmåga kopplat till missbruk och delvis hedersproblematik. Men inflödet är konstant.
– De flesta är mellan 35 och 45 år, väldigt få kring 20 och några 60 plus, en grupp som gått i pension, säger Daniel Winsjansen.
De flesta som söker sig till Stickan är från Gävle. Men de har även besökare från Sandviken, Älvkarleby, Ockelbo, Ljusdal och Hudiksvall.
Nu kanske nån undrar hur de kan fira 30 år när de startade 1991, men de gick inte att uppmärksamma de tre decennierna mitt under pandemin och i stället görs det nu, 30 plus 2.
– Vi har haft öppet hus här i nya lokalerna och vi kommer att ha ett jubileum i Sjömanskyrkan fredag 17 mars, säger Daniel Winsjansen.
Annons

Stickan firar sina 30+2 år i Sjömanskyrkan fredag 17 mars. En del av jubileet får Vasaskolans tredjeårselever hålla i.
Bild: Anders Sundin
Annons
Då kommer man att ha föreläsningar om Stickans historia och kring våldsutövande män i kris. Alla är välkomna under dagen.
– Det blir ett informativt jubileum, vi har bjudit in socialtjänst, polis, Blåklockan och alla andra som finns runt omkring och hänvisar till oss, säger Daniel Winsjansen.
Två av föreläsningarna kommer en klass från Vasaskolans samhällsvetenskapliga linje att hålla i. Om de sociala och biologiska begreppen kring kön.
– Sen ska de hålla i en paneldebatt med andra elever och diskutera hur de kan fläta samman de två könsbegreppen. Det blir samtidigt ett sätt att sprida vad vi håller på med till skolelever, säger Daniel Winsjansen.
Tre stycken är anställda på det nya kontoret på Övre Bergsgatan, två samtalsterapeuter och en som arbetar med administration och med uppdrag åt regionen med samtalsgrupper.
Krismottagningens verksamhet lever på bidrag från Gävle kommun, Sandvikens kommun, Svenska Kyrkan, stiftelser och fonder. Det har aldrig funnits en långsiktig finansiering.

Bild: Anders Sundin