Annons

Annons

Annons

Elin Larsson

ledare liberalGävleborgs län

Elin Larsson
Luciatåget i Gävleborg är inte ens början och mer ligger framför oss

Det går inte att slå fast att en diskriminering eller kränkande särbehandling skett i samband med det avlysta luciatåget vid regionfullmäktiges sammanträde i december förra året. Det visar en utredning som Region Gävleborg låtit göra med hjälp av advokatbyrån Eversheads Sutherland.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Allt som är olämpligt är inte olagligt.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Utredningen pekar på att det inte går att slå fast att diskriminering eller kränkande särbehandling har skett i samband med att luciatåget ställdes in. Det går nämligen inte att säkert fastslå att motivet till luciastoppet verkligen var lucians könsidentitet. Detta trots att ordförande själv, när det begav sig, menade att han stoppade framträdande då han uppfattat att luciatåget inte var ”traditionellt”.

Det icke traditionella i det här fallet skulle alltså vara att lucian inte var en kvinna utan betecknade sig som icke-binär. Senare har han i utredningen lämnat en annan förklaring och uppgett att han fick en känsla av att folkhögskoleeleverna i samband med luciatåget planerade någon form av aktion mot regionens nya politiska ledning. Sådana markeringar har, enligt ordförande, tidigare inträffat och detta ville han ville undvika vid fullmäktiges möte.

Annons

Annons

Ett luciatåg med manifestation istället för sånger hade såklart varit otraditionellt. Det är dock uppenbart för alla att det inte var det som åsyftades.

Utan att ha någon större insyn i hur just den här sverigedemokraten tänkte när han agerade går det att krasst konstatera att agerandet är helt i linje med hur Sverigedemokraterna verkar. De har aldrig någonsin gjort anspråk på att vara ett inkluderande och välkomnande parti med en politik för alla, tvärtom. Det är inte heller första gången en sverigedemokrat uttrycker sig nedvärderande kring någon som avviker från normen och säkerligen inte sista gången.

I takt med att SD i allt större utsträckning släpps in i politikens finrum och får vara med och besluta och sitta på ordförandeposter blir deras åsikter inte bara en del av en unken lokal företrädare, utan något som sägs av någon med lite tyngd. Luciatåget i Gävleborg är inte ens början och mer ligger framför oss.

Det är nämligen så att allt som är olämpligt behöver inte vara olagligt. Advokatbyrån kan inte slå fast att någon diskriminering eller kränkande särbehandling har skett. Det är svårt att bevisa när ord står mot ord och sverigedemokraten antagligen blivit mer mån om att vakta sin tunga.

Ärendet är också hos utredning hos Diskrimineringsmannen som ska undersöka om region Gävleborg följt diskrimineringslagen. Men även här blir det svårt att bevisa vad som faktiskt har hänt, och om det var en diskriminering.

Annons

Men varken advokatbyråns slutsatser eller eventuella slutsatser från DO ska vara vägledande i det här fallet. Händelsen är så mycket mer än det enskilda stoppandet av ett luciatåg. Det handlar om de unkna olämpliga åsikterna som finns i ett av landets största partier, som nu gladeligen tagit större politisk plats, ivrigt påhejade av andra partier som önskar ta makten.

De är inte olagliga men de är olämpliga och det är ingen chockerande nyhet. Nu får det vara upp till övriga partier att bestämma hur mycket man tolererar av sina samarbetspartners

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan