Annons

Annons

Annons

Marma

Tobias, 36: ”Att timra är det roligaste som finns”

Efter att ha haft flera jobb i olika branscher startade 36-årige Tobias Thunman en egen firma.

Nu timrar han på heltid.

– Jag kommer att ångra mig resten av livet om jag inte provar, säger han.

Text

Efter nian var han skoltrött och valde att gå jazzlinjen på Vasaskolan. Han gillade att spela gitarr men insåg snart att intresset inte var tillräckligt starkt för att spinna vidare på.

En tallstam som ska förvandlas till en timmerstock sågas först på två sidor. Barken på de återstående sidorna tas sedan bort med en rundkniv.

Bild: Erik Wikström

Istället för en musikkarriär har han under åren samlat på sig erfarenhet från en rad företag. Åtta år som butikssäljare och montör på Ikea följdes av jobb på tapetfabriken Duro.

Sedan blev han anställd av bemanningsföretaget Ranstad som hyrde ut honom till Sandvik som maskinoperatör. Pandemin innebar att han i april 2020 blev permitterad och fick gå hem med 80 procents lön.

Annons

Motorsågen är ett nödvändigt hjälpmedel.

Bild: Erik Wikström

Annons

– Då återupptog jag jobbet med att bygga en liten timrad stuga som jag hade påbörjat många år tidigare, säger han.

I 20-årsåldern läste han en bok som beskriver hur timringsprocessen går till från stock till färdig stuga. Då planterades ett frö som nu börjat gro på allvar.

– Jag har alltid varit intresserat av historia och byggnadsvård. Det är det estetiska och vackra som lockar, säger Tobias Thunman.

Tobias Thunman byter ut ruttna bottenstockar mot nya.

Bild: Erik Wikström

För honom skulle det vara ointressant att bygga ett modernt hus. Att renovera eller restaurera någonting gammalt är en helt annan sak.

– För sex år sedan gick jag en veckokurs i timring i Östersund och började sedan avverka på familjens mark i Hamrånge. Tanken var att bygga en liten stuga, men eftersom jag fällde träden själv och sågade upp allt virke räckte inte fritiden till, säger han.

– Jag har alltid varit intresserat av historia och byggnadsvård. Det är det estetiska och vackra som lockar, säger Tobias Thunman.

Bild: Erik Wikström

Under månaden som permitterad kunde han ägna mycket tid åt timringen och när han sedan fick jobb i Nilars batterifabrik på Norrlandet smög sig en tydlig känsla på.

– Jag kände mig ganska säker på att det var timring som jag ville fortsätta med i framtiden. Det är det roligaste som finns och jag kommer att ångra mig resten av livet om jag inte provar, säger Tobias Thunman.

Annons

Annons

Yxan ger stocken rätt utseende och form.

Bild: Erik Wikström

När han kom in på timringsutbildningen vid Sjöviks folkhögskola utanför Avesta hösten 2021 var beslutet enkelt. Han slutade jobba i batterifabriken och tog lån hos CSN för att kunna satsa på drömjobbet.

Under utbildningens gång fick han sitt första jobb via en grupp på Facebook. Uppdraget var att byta ruttna stockar under ett fönster på ett hus som haft en läckande fönsterbräda.

Renoveringen av 1800-talshuset i Ambricka beräknas ta en månad.

Bild: Erik Wikström

Därefter har jobben avlöst varandra. Sedan årsskiftet försöker han få snurr på verksamheten i den nystartade firman.

– Att byta ut bottenstockar på gamla timringar är ett ganska vanligt jobb. Men jag har också hjälpt en annan firma med att bygga stenkistor som ska fungera som fundament till en brygga, säger Tobias Thunman.

När tidningen besöker honom i Ambricka mellan Älvkarleby och Marma gör han en mindre renovering på ett hus från 1800-talet. Den röda panelen har plockats bort nertill för att han ska komma åt timringen.

För att jobba med timmerstockar krävs olika typer av yxor.

Bild: Erik Wikström

Annons

– Stockarna längst ner har ruttnat och ska bytas ut. Jag försöker kopiera originalstocken och använder motorsåg, yxa och stämjärn för att forma den nya. Sedan använder jag slägga för att få den på plats.

Annons

Var det självklart att direkt starta eget istället för att försöka bli anställd?

– Jag kollade runt lite och märkte att de som jobbar i samma bransch är enmansföretag som är mer intresserade av att samarbeta kring projekt än att anställa. Men det är lite läskigt att stå på helt egna ben.

Hur ser marknaden ut?

– Magkänslan är att det finns ganska mycket jobb och i Gävletrakten är konkurrensen inte speciellt stor. Vi får väl se hur efterfrågan påverkas av lågkonjunkturen, men just nu har jag jobb ett tag framöver, säger Tobias Thunman.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan