Annons

Annons

Annons

Så sköter sig köken

LISTA: Bristerna där barnens mat lagas

Knöliga trasiga golv, dammiga fläktar – och en liten gnagare.

Här är hela listan på de prickar som miljöinspektörerna delade ut till köken på skolor och förskolor 2022 i Hofors, Ockelbo och Sandviken.

Text

Kök där mat lagas till många kontrolleras av kommunens miljöinspektörer. Det gäller inte bara privatägda restauranger, utan också skolor och förskolor.

Vid kontrollerna tittar inspektörer från VGS, Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning, på hur hygienen sköts, i allt från temperaturkontroller till städning och skadedjursbekämpning.

Information om ingredienser och allergener kontrolleras också.

Skolrestaurangen på Bessemerskolan fick en prick under förra året: Det behövdes en skylt eller något annat som uppmuntrar de som äter att fråga personalen om allergener i maten.

Bild: Jenny Lundberg

Om något inte är som det ska skrivs en så kallad avvikelse i kontrollrapporten. Då ska felet åtgärdas.

Annons

Tidningen har tittat på alla kontrollrapporter från 2022 som innehåller avvikelser, från skolors och förskolors kök. Protokollen innehåller betydligt färre prickar än rapporterna från restauranger under samma period.

Annons

En förklaring till det kan finnas i egenkontrollerna. I alla köken jobbar man strukturerat med att hålla snyggt och hygieniskt. Det senaste året har det arbetet trappats upp – med hjälp av en app som listar allt som ska göras.

– Appen används i alla skolkök och förskolekök. Med den får man notiser i till exempel när man ska rengöra alla kylar och frysar. När man är klar bockar man av i appen, berättar Hanna Ekman Johansson som är kostchef i Sandvikens kommun.

Hygienzon! Inne i köket ska personalen bära skyddskläder. Besökare ska ta på sig skoskydd, hygienrock och hårskydd.

Bild: Jenny Lundberg

Läs också: Häng med in i Bessemerskolans kök

Hon berättar att personalen har stora kunskaper och går regelbundna utbildningar om hygienfrågor.

Men visst hittas en del brister. I listan finns alla de skolor och förskolor där brister noterades under 2022.

Ockelbos kostchef har inte haft möjlighet att svara på frågor. Tidningen har även sökt rektorn på föräldrakooperativet Trollstugans förskola, men inte fått svar.

► Hofors kommun

Petreskolans tillagningskök. I rummet där tunneldiskmaskinen står finns bristande rengöring av ventilation, tak och väggar. Eventuellt mögel på väggar (framförallt i fogar), i tak och ventilation.

Annons

Robetsholm förskola. Trasigt insektsnät i öppet fönster. Avlopp saknade lock. locket låg bredvid men kunde inte på ett enkelt sätt sättas tillbaka.

Solen och månen förskola. Ventilation med filter, ovanför dörren till köket, och taket intill var dammigt.

Annons

Köksfläktar kontrolleras noga men i skolköken verkar fläktarna inte bli flottiga – det finns i alla fall inga anmärkningar på fläktar i kontrollrapporterna.

Bild: Jenny Lundberg

Värnaskolans mottagningskök. Vägg längs in i kylrum skrovlig. Färg hade lossnat på vägg och i tak. Fodral till termometer smutsigt – diskades under kontrollen.

Bristfällig skadedjursbekämpning. Nyligen hade en mus varit i köket. För att motverka det bör bland annat dörrar hållas stängda, svängdörrarna mellan matsal och kök tätas. Enligt personalen kunde dörrar inte stängas för att det låg sladdar i vägen.

Ockelbo kommun

Lingbo förskola. Disktrasor och handdukar användes. Papper är bättre ur ett hygienperspektiv. Personalen som hanterade oförpackade livsmedel använde inte skyddskläder, till exempel förkläde. Personal berättade att de har behov av att öppna fönster men saknade insektsnät, vilket ska finnas i kök om fönster hålls öppna.

Temperaturen mättes inte i kylar och frysar och på ankommande kylvaror. Termometer saknades i kyl och frys. Temperaturkontroll av varm mat hade inte dokumenterats den senaste månaden.

Barnet på bilden har inte med texten att göra.

Bild: Arkivbild, Viktor Holmström

Stenhuggarens förskola. Färgen hade flagnat i taket ovanför diskmaskinen. Detta hade noteras vid flera tidigare kontroller, den första 2019. Står som avvikelse vid två kontroller 2022, men verkar ha åtgärdats i oktober.

Personalen tog hand om rester. Blecken lades på kylplatta i rumstemperatur i fem timmar innan maten sattes i frysen. Personalen visste inte att nedkylning bör gå snabbt. Personalen gjorde smoothies på utländska hallon direkt från frysen och visste inte att sådana bör kokas innan servering.

Annons

Annons

Åbyggeby landsbygdscenter skolkök. Det saknades tydlig skriftlig rutin för vikarier gällande hantering av allergikost och övrig specialkost.

► Sandvikens kommun

Bessemerskolan. Saknades skylt som uppmanar kunder att fråga om allergener i livsmedel.

Blåsippans förskola. Grön skärbräda var sliten. Ny skulle beställas.

Centralköket Tuna. Smutsig fläkt i packrummet över bordet där matlådor packas. Risk för kontamination.

Fel i livsmedelsinformation på matlåda med stekt sill, löksås, potatis och lingonsylt. Innehållsförteckning inte komplett. Allergener inte särskilt framhävda i ingrediensförteckningen. Det är frivilligt med ingrediensförteckning på matlådorna men om de finns ska de vara korrekta.

Många matsalar och skolrestauranger i Sandvikens kommun får leveranser från centralköket på Tuna.

Bild: Jenny Lundberg

Flygande draken. Ett fläktgaller ovanför den rena disken var dammigt.

Hedängsskolan. Trasiga lampor i torrförråd och i ett förvaringsutrymme vid varumottagningen. Disktrasor användes, en luktade illa, papper är bättre ur hygienperspektiv. Golvskrapa och sop stod på golvet i diskrum och kök, upphängningskrokar saknades.

Skadat golv på flera ställen i köket. Trasiga plattor och golvplattor som rest sig försvårar rengöring. Efter föreläggande om att en åtgärdsplan måste tas fram, ska golvet rustas under vår och sommar 2023. Till dess har åtgärder vidtagits för att minska riskerna.

Jernvallsskolan. Slitage på en del hyllplan i torrförråd, kan försvåra rengöring.

Annons

Kungsgårdens förskola. Under en tid hade det varit många vikarier och den permanenta personalen hade fått ordna upp mycket. Häftet för egenkontroll var fullt. Temperaturmätning genomfördes inte och termometrar saknas i kyl och frys.

Annons

Trädetaljer nära golvet var slitna och spånplattan hade kommit fram. Två lådfronter saknades. Arbetskläder förvarades på en stol i det gemensamma omklädningsrummet.

Murgårdsskolan. Rutin för temperaturkontroll i kylar och frysar följs inte. Temperaturerna ska dokumenteras en gång i veckan och det hade inte skett.

Norrsätraskolan. Dörren till varumottagningen var inte helt stängd. Risk att skadedjur tar sig in.

Skyddad förvaring av både privata kläder och arbetskläder är viktigt ur ett hygienperspektiv.

Bild: Jenny Lundberg

Pinnhagens förskola. Fasttejpade etiketter hade börjat lossna – svårare att göra rent lådor och skåp. Radion och dess skarvsladd, som står på samma bänk som oförpackade livsmedel, var i behov av rengöring.

Smultronbackens förskola. Bristande rengöring av aggregat i kylrummet.

Sätralinjens förskola. Smutsig fläkt i taket i kylrummet. Lämplig förvaring av kökskläder saknades. Ingen kontroll av temperaturen på frysen genomfördes. Termometer saknades i frysen. Skriftliga rutiner saknades för vikarier.

Personalens kaffebryggare och mikro placerade i köket. Pedagoger förvarade privata livsmedel i kylskåpet i köket.

Trollstugans föräldrakooperativ. Vissa skåpluckor var slitna och färg hade börjat lossna nedtill. En kakelplatta saknades bakom stekbordet – försvårar rengöring.

Annons

Tydligare rutin behövs för temperaturkontroll i kylar och frysar. Temperaturen som visas på kylens display stämmer inte överens med den verkliga temperaturen, termometer behövs.

Fakta

Här lagas barnens mat

Sandvikens kommun

  • Produktionsköket på Tuna lagar mar till alla skolor och nio förskolor i Järbo, Storvik, Åshammar, Kungsgården och centrala Sandviken, till totalt 25 mottagningskök.
  • Produktionsköket på Vallgården i Årsunda lagar mat till skola och förskola.
  • Produktionsköket i Österfärnebo lagar mat till skola och förskola.
  • 14 förskolor i Järbo, Storvik och centrala Sandviken har egna tillagningskök.

Ockelbo kommun

  • Centralköket på Perslundaskolan lagar mat till skolor och förskolor.
  • Mottagningskök: Wij förskola, Stenhuggarens förskola, Gäverängeskolan, Lingbo, Åmot, Jädraås, Lilla jag, förskoleavdelningarna Mumin, Smultronet och Ängen.

Hofors kommun

  • Tillagningsköket på Solbergaskolan levererar mat till Tallbackens förskola.
  • Tillagningsköket på Petreskolan levererar mat till Värnaskolan, Lillåskolan och Björkhagsskolan. Samt till förskolorna Persfallet, Solen och månen, Robertsholm, Kanaljen och Eken.
  • Regnbågens förskola har tillagningskök, det kommer användas fullt ut först till hösten.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan