Annons

Annons

Annons

Insändare
Svar till Kerstin Monk: Det handlar om fördelningen av miljontals kommunala kronor

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Första spadtaget för Engesbergs trygghetsboende 2021.

Bild: Magnus Lundquist

Annons

Hej, Kerstin Monk, jag förstår att en del känner sig träffade av debatten som uppstått. Men den handlar inte om något personligt. Det handlar om att Gävles politiker måste se till att de pengar de tar ut från Gavlegårdarna används på rätt sätt.

Annons

Ska de gå till att höja värdet på privatägda bostäder? Ska de gå till sommarboenden? Paret i artikeln jag nämnde säger att de köpt en lägenhet som de avser ha som sommarboende, vilket föranledde att jag kollade upp vilka som är folkbokförda på adressen. Inget konstigt med det.

Annons

Nej, det handlar inte om person eller sandlådegroll om vem det är mest synd om. Det handlar om fördelningen av miljontals kommunala kronor. Det måste finnas tydliga regler för vad som är ett bidragsberättigat trygghetsboende, och det är politikerna i Gävle kommun som ska se till att sådana regler finns och att de följs, samt att de är både rimliga och förenliga med rådande lag.

Återigen, är det lagligt att lova bort stora summor för åratal framåt, när de medel pengarna ska komma ifrån beslutas år från år? Detta ska prövas, vilket är nödvändigt.

Det bör också slås fast hur förhållandet mellan ägande och boende i ett bidragsberättigat trygghetsboende bör se ut. Kan jag också köpa en eller flera lägenheter hos er och hyra ut till andra, för att eventuellt bo i senare, när jag fyllt 65, alternativt sälja med vinst om jag inte vill flytta in?

Jag kanske kan flytta dit genast och ha en inneboende som inte är skriven där, men kanske blir det i framtiden? Gävle kommun bör kunna svara på vad som gäller.

Jag bor inte hos Gavlegårdarna, men när jag gjorde det var överföringen av pengar till kommunen också under diskussion. Varifrån kommer pengarna, om inte från hyresgästerna? Kommunen väljer att ta ut stora summor varje år, mer än vad som är tillåtet enligt Boverket.

Annons

Varför klagar Gavlegårdarna högljutt över att de inte får höja hyrorna mer, om det saknas samband mellan inbetalda hyror och överföringsmedel?

En annan sak gäller just folkbokföring. Enligt folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd där man har sin dygnsvila, och är man inte det begår man lagbrott.

Camilla Dal

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan