Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Erlandssons och Grillo tvingas installera volymspärr

Musiken från Erlandssons veranda stör en granne på Norra Kungsgatan så mycket att kommunen nu kräver att krogen installerar en volymspärr.

Alternativet är höga böter.

Text

Bild: Markus Boberg

Annons

Som tidningen berättade i fjol har både Erlandssons och uteserveringen på Söderhielmskas drabbats av vite för att de spelat för hög musik för sent på natten.
Föreläggandet om löpande vite, som kommunen vänt sig till mark- och miljödomstolen för att utfärda, innebär att krogarna kan bötfällas med 25 000 kronor per månad varje gång bullergränserna överskrids.

Annons

Annons

Ett hot som kvarstår även kommande sommar.

Men nu tar alltså kommunen ett steg ytterligare och kräver att Erlandssons installerar en begränsare som gör att det helt enkelt inte går att höja volymen på musiken över en viss nivå.

Bild: Simon Ridell

Hur hög den högsta accepterade nivån ska vara får krogen komma överens om med den drabbade familjen på Norra Kungsgatan.

Om kravet inte följs väntar böter på 75 000 kronor. Den volymbegränsande utrustningen ska vara installerad och i bruk senast den 12 maj.

Om den fastställda ljudnivån överskrids efter det hotar kommunen med vite på ytterligare 25 000 kronor per tillfälle.

Även Grillo på Berggrenska gården hotas av ett liknande vite. I deras fall är det tre familjer som klagat på störande ljudnivåer inne i respektive bostad. Krogen ska i samråd med de tre familjerna komma överens om en högsta acceptabla ljudnivå som även i Grillos fall ska fastställas tekniskt via en volymbegränsare för att ”varaktigt säkerställa att ingen i personalen eller discjockeys eller annan kan vrida upp volymen högre än den fastställda ljudnivån”.

Annons

Även i Grillos fall finns det ett hot om vite på 75 000 kronor om den tekniska utrustningen inte installeras, parat med ett löpande vite om 25 000 kronor per tillfälle krogen spelar för högt.

Förslagen om vite väntas antas på samhällsbyggnadsnämndens marsmöte.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan