Annons

Annons

Annons

Forsbacka

Ipco:s vd fick sparken – under pågående flytt till Forsbacka

Styrelsen för Wallenberg-ägda Ipco Sweden i Sandviken och Forsbacka har valt att avsätta bolagets vd Per Kreij.

Forskningschef Anders Bodin har tillfälligt gått in som ersättare.

Text

Per Kreij var tidigare produktionschef på Ipco i Sandviken och utsågs i mars ifjol till vd för Ipco Sweden. För några veckor sedan fick han lämna sitt jobb.

"Företaget och Per kom överens om att gå skilda vägar och vi söker nu en ersättare till rollen. Det handlar inte om någon inriktningsändring för företaget utan vi söker en person som på bästa sätt kan utveckla verksamheten för våra kunder, medarbetare och ägare", skriver kommunikationschef Linda Ahlqvist i ett mejl till tidningen.

Per Kreij har fått lämna jobbet som vd för Ipco Sweden med 150 anställda i Sandviken.

Bild: Erik Wikström

Det som idag är stålbandstillverkaren Ipco var tidigare en del av verkstadskoncernen Sandvik. År 2017 såldes verksamheten till familjen Wallenbergs onoterade bolag Fam för fem miljarder kronor.

Annons

Annons

Ipco Sweden är en del av Ipco AB som år 2021 omsatte 1,5 miljarder kronor och hade 588 anställda på olika håll i världen. Företagets verksamhet i Sandviken bedrivs i lokaler som hyrs av en annan Sandvik-avknoppning – det börsnoterade stålbolaget Alleima.

Ipco Sweden har påbörjat en flytt till Ovakos tidigare lokaler i Forsbacka.

Bild: Erik Wikström

Som tidningen skrivit tidigare har Ipco Sweden med 150 anställda i Sandviken köpt stålbolaget Ovakos tidigare lokaler i Forsbacka för 28 miljoner kronor.

Samtidigt som lokalerna renoveras och moderniseras grundligt har ett flyttprojekt påbörjats som beräknas pågå i ytterligare fem till sju år.

Styrelseordförande i Ipco Sweden är Robert Hermans som också är vd för Ipco AB. I styrelsen för Ipco AB håller Fam-vd:n och tidigare Saab-vd:n Håkan Buskhe i ordförandeklubban. Tidningen har inte lyckats nå någon av dem för en kommentar.

Forskningschef Anders Bodin har gått in som tillfällig vd för Ipco Sweden.

Bild: Erik Wikström

Annons

Forskningschefen Anders Bodin som tillfälligt går in som Per Kreijs ersättare har tidigare varit vd för Ipco Sweden under många år. Enligt honom påverkas inte verksamheten av förändringen.

Annons

Bolaget söker nu en mer långsiktig ersättare för Per Kreij.

"Rekryteringsarbetet är igång och vi räknar med att ha en ersättare på plats senast 1 september, lite beroende på personens uppsägningstid hos befintlig arbetsgivare", skriver kommunikationschef Linda Ahlqvist i ett mejl.

Tidningen har varit kontakt med Per Kreij som hänvisar till Linda Ahlqvist.

I Ipco AB:s styrelse håller Fam-vd:n och tidigare Saab-vd:n Håkan Buskhe i ordförandeklubban.

Bild: Joey Abrait

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan