Annons

Annons

Annons

Insändare
Klimathysterin måste diskuteras

Jag har en fundering om den klimathysteri som nu råder. Tyvärr får dessa också hela utrymmet i public service-företagen.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sverige släpper ut 0,12 procent av världens totala utsläpp av Co2 medan exempelvis Kina släpper ut 30 procent. Trots detta så strävar klimataktivisterna att vi ska bli världsmästare även på detta område och det får kosta hur mycket som helst som drabbar Sveriges invånare. Tydligen ska vi straffas hårdare bara för att vi måste gå före och visa vägen. Tycker det skulle vara bra om båda sidor får komma till tals och ventilera sina synpunkter. Det har gått alldeles för långt med att vi måste vara bäst. En följd är bland annat de höga elpriserna som till stor del att fullt funktionsdugliga kärnkraftverk lades ner i förtid och i stället satsa på icke planerbar el som vindkraft.

Annons

Annons

"... fullt funktionsdugliga kärnkraftverk lades ner i förtid och i stället satsa på icke planerbar el som vindkraft."

Bild: TT

Det nya tveksamma som är på gång är byggande av ett jättestålverk som ska tillverka fossilfritt stål. Mycket bra tänkt. Men är det realistiskt och kan det vara värt hundratals miljarder av skattebetalarnas pengar bara för Sverige ska vara bäst och störst på fossilfritt stål? Kanske en del kommer ihåg stålverk 80? Synd att det inte kan vara sans och balans i besluten.

Det sägs att biltillverkare bara ska använd fossilfritt stål i sin tillverkning. Låter också fint. Tydligen tar förespråkarna för hybrit det som intäkt att bygga. Jag undrar om biltillverkarna har lämnat in order? De kan ju inte veta vad det kostar att köpa. Om jag var aktieägare i en sådan biltillverkare skulle jag bli orolig. Dessutom kan ju en sådan styrelse ifrågasättas.

Det finns professorer och forskare som är tveksamma om det är lönsamt att göra en sådan stor investering på något oprövat. Även nyttan i förhållandet till stora investeringskostnader måste diskuteras.

Detta är bara mina tankar och jag kommer inte få se resultatet om det inte avbryts inom kort.

Anders Sandin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan