Annons

Annons

Annons

Debatt
Säg nej till utbyggnaden av Valbo köpcentrum

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Utbyggnaden av Valbo köpcentrum måste stoppas, anser Naturskyddsföreningen.

Bild: Markus Boberg

Annons

Det finns planer för en stor utbyggnad av Valbo köpcentrum. Det går helt i strid med kommunens miljömål och modern stadsplanering. En utbyggnad utarmar handel och restauranger i centrala Gävle. Vi uppmanar alla partier i fullmäktige att säga nej till denna föråldrade politik.

Kommunledningen i Gävle diskuterar just nu ett förslag som möjliggör utbyggnad av ”Köpis” i Valbo på höjden och bredden, samt flera nya snabbmatsrestauranger. Dessutom ändrad planbeteckning vilket möjliggör biografer, gym, teater, kontorshotell och all möjlig annan verksamhet i Valbo köpcentrum. Det handlar om minst 19 000 kvadratmeter ny byggyta! Det motsvarar tre nya Flanör-gallerior.

Detta skulle innebära fortsatt ökad vägtrafik i en tid när vi måste minska bilkörningen av klimatskäl och för att spara energi och pengar. Det innebär också att service riskerar att försvinna där flertalet människor bor. Fler tvingas då ta bilen eller resa långt med buss. Satsningen är helt i otakt med modernt planeringstänkande för en hållbar samhällsutveckling.

Annons

Annons

Gävle kommun har haft en hög svansföring och fått beröm för sitt miljöarbete. I kommunens miljöstrategiska program från 2020 står uttryckligen att den totala körsträckan med bil ska minska. Men då kan man inte samtidigt godkänna att KF Fastigheter och andra får bygga ut i Valbo. Trafiken där beräknas öka med 20 procent eller mer! Förslaget strider alltså helt mot de miljömål kommunen själva har beslutat om.

Cityhandlarna har protesterat, och det är inte konstigt. Folk har inte hur mycket pengar som helst, och de kunder som handlar och äter mer i Valbo urholkar förstås möjligheterna för näringsställen och restauranger i centrala Gävle att överleva.

Lika hårt kan det slå mot butiker och matställen på landsbygden runtom i Gästrikland. Sandviken centrum skulle också drabbas, om man tvingas konkurrera både med det nya handelscentret Tuna och ett utbyggt Valbo köpcentrum. Förändringen av planbeteckning i Valbo från handelsplats till centrum öppnar också upp för att en rad nya verksamheter flyttar ut från staden och utarmar servicen i Gävle.

Modern stadsplanering innebär att service och butiker skall vara lätt tillgängliga till fots och cykel, utan att vi ska behöva ta bilen. Elbilar kan minska koldioxidutsläppen, men tar lika stor plats och drar mycket energi. Inte ens med en snabb utbyggnad av vindkraften klarar vi det växande elbehovet om industrin och all trafik skall ställas om till el. Det enda rimliga är att planera våra städer för minskad vägtrafik.

Annons

Ni partier som bildat majoritet i Gävle har gjort det i opposition mot klimatförnekare och partier som struntar i miljön och vetenskapen och som vill hålla fast i gamla förlegade samhällsstrukturer. Om ni menar allvar med att Gävle ska vara en modern stad för hållbar utveckling ska ni säga nej till denna plan för en utbyggnad av Valbo köpcentrum.

Styrelsen för Naturskyddsföreningen i Gävle

genom Ann Marie Hedenskog, ordförande

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan