Annons

Annons

Annons

Öster-Alderholmen

Tullhuset med på lista över Sveriges fulaste hus

Årets Kasper Kalkon-pris har delats ut. Priset som Arkitekturupproret delar ut till de fulaste nybyggena i landet. Med på listan finns Tullhuset på Alderholmen.

Text

Arkitekturupproret delar ut priset med en blinkning i titeln till arkitekturens prestigepris Kasper Sahlin-priset.

Vinnare, om det ordet nu kan användas i sammanhanget, blev Almen 21 i Karlstad.

Annons

Annons

Tullhuset på Alderholmen med på listan när Kasper Kalkon-priset delades ut.

Bild: Patricia Ståhl

Bland de nominerade till Kasper Kalkon-priset för 2023 fanns Tullhuset i Gävle, och nu när rösterna har räknats visar det sig att glashuset på Alderholmen som bland annat inrymmer lokaler till Region Gävleborg hamnade på plats nummer 17 på listan.

I nomineringen skriver Arkitekturupproret om att Gävle kommun förra året blev utsedd till "Årets kulturmarodör", vilket GD har rapporterat om tidigare, på grund av flera rivningar av kulturhistoriskt intressant bebyggelse i kommunen. I motiveringen skriver Arkitekturupproret att det också är svårt att vara optimistisk om framtiden sett till de nybyggen som är aktuella i Gävle.

"En läkare som jobbat i huset berättade för oss i Arkitekturupproret att undersökningsrummen är väldigt små och saknar fönster. Vi undrar: om funktion går före form, vilket har varit mantrat inom arkitektkåren sedan Le Corbusiers genombrott på 30-talet, hur kan då detta vara möjligt?"

Totalt deltog 10 630 personer i omröstningen.

I Gävle pågår det samtidigt en nomineringsomgång för kommunens kulturpris. Sista dag för att anmäla kandidater till priset är 15 mars.

Annons

Annons

Som tidningen tidigare har berättat om delades även Kasper Sahlin-priset ut i veckan och det gick i år till Merkurhuset på Skeppsbron i Göteborg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan