Annons

Annons

Annons

Misstänkt mord vid Kristinaplan

Vännen: ”Han var en broder jag aldrig kommer glömma”

Pojken i 15-årsåldern följde med sin 27-årige vän till knarkmötet. Men kvällen tog en oväntad vändning. Hans vän höggs ihjäl med minst sex hugg. På tisdagen fortsatte rättegången om det misstänkta mordet vid Kristinaplan.

– Han var snäll, lojal och en person som ställde upp i alla väder, säger pojken om sin döde vän.

Text

En bild på 27-åringen (till vänster i bild) fotad från minnesplatsen där han hittades död den 15 november 2022.

Bild: Stina Dahle

Annons

Det var på kvällen den 15 november i fjol som en 27-åring och en pojke i 15-årsåldern bestämde träff med en 38-årig man. Anledningen verkar vara att 27-åringen ville köpa narkotika, där 38-åringen enligt sig själv skulle hjälpa till att medla en kontakt.

Men innan kvällen var slut hade 27-åringen knivhuggits av 38-åringen. Hans liv gick inte att rädda.

38-åringen menar att det var i självförsvar. Åklagaren menar att det var ett mord. På tisdagen hölls den andra förhandlingsdagen i Gävle tingsrätt om det misstänkta mordet vid Kristinaplan.

* * * *

Vid 21.50 den 15 november i fjol kom larmet om en livlös kropp vid Kristinaplan. Mannen som låg där uppfattades som död av kvinnan som hittade honom.

Annons

Annons

– Ögonen var lite svagt öppna men det var inget liv i dem. Det var en brusten blick, han var död helt enkelt, sa hon under sitt förhör i Gävle tingsrätt.

Men hans kropp var fortfarande varm. Hon genomförde hjärtkompressioner tills dess att ambulansen kom. Han opererades men dödförklarades sedan på sjukhus.

Texten fortsätter efter faktarutan...

Fakta

HÄR ÄR PERSONERNA I ARTIKELN

27-åringen | Avled den 15 november efter att ha knivhuggits. Har tidigare dömts för att ha eldat upp en kropp, tillsammans med andra Gävlebor.

Pojken i 15-årsåldern | Vän med 27-åringen och umgicks med honom den aktuella kvällen. Har inte varit misstänkt i målet.

38-åringen | Mannen som står åtalad för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död. Hävdar att han huggit 27-åringen i självförsvar efter att 27-åringen utsatt honom för ett rånförsök.

Flickvännen | Också åtalad i målet och är/har varit i ett förhållande med 38-åringen. Misstänks ha slängt viktig bevisning, både tofflor 38-åringen bar vid gärningen och den kniv som användes. Nekar brott.

Mannen i 20-årsåldern | Umgicks med 38-åringen samma kväll. Har tidigare varit misstänkt för mordet på 27-åringen, men har avskrivits från utredningen. Är nära vän med "flickvännens" dotter.

Det har varit flera misstänkta i utredningen utöver den mordåtalade 38-åringen. Bland annat har en man i 20-årsåldern suttit häktad misstänkt för mord, men är sedan en tid tillbaka avskriven från utredningen.

Annons

Hans namn figurerade dock en del under tisdagens förhandling.

När pojken i 15-årsåldern förhördes om sin upplevelse av kvällen beskrev han 27-åringen som person.

Annons

– Han hade inga fiender. Vi kunde gå på stan och äta utan att kolla runt om oss. Han var en väldigt omtyckt människa. Han var snäll, lojal och en person som ställde upp i alla väder. Han var en broder jag aldrig kommer glömma.

Krim-tv: Så höggs 27-åringen ihjäl – misstänkte visar

Hösten 2022 skakades Gävle och Sandviken av totalt tre misstänkta mord.

Bild: Stina Dahle

Kvällen den 15 november umgicks pojken med 27-åringen, som under kvällen pratade i telefon med 38-åringen. Vännerna åkte tillsammans för att möta 38-åringen.

När vännerna hade mött upp honom blev pojken lämnad kvar medan 27-åringen och 38-åringen gick iväg. Det var sista gången pojken såg sin vän i livet.

– Jag står kvar med mopeden och väntar. Jag visste bara att vi skulle träffa (38-åringen), inget mer. Det kan stämma att (27-åringen) skulle köpa narkotika, sa han under tisdagens förhandling.

Efter en stund menar pojken att 38-åringen kommer tillbaka. Men istället för 27-åringen har han, enligt pojken, med sig sin vän i 20-årsåldern, som senare häktades i målet.

– Det sägs inte så mycket, (38-åringen) kanske vet själv vad som hände? sa pojken under förhandlingen och tittade på den mordåtalade, innan han berättade vidare vad som hände:

Annons

– (38-åringen) sa “din vän är borta, ni försökte komma och råna oss”, något i den stilen. Han sa några ord till mig innan jag sprang därifrån. Det kändes hotfullt.

Förhöret med pojken avslutades med att den mordåtalade 38-åringen höjde rösten mot honom:

Annons

– Men varför skulle ni råna mig?

Den mordåtalade fotades av polisen efter att han gripits misstänkt för mordet. Foto: polisen.

Pojken har i tidigare förhör sagt att 27-åringen ville köpa narkotika. Han har också sagt att 27-åringen planerade att råna 38-åringen på kokain. Men de uppgifterna ville han först inte berätta under vittnesförhöret i rättegången. Domaren fick påminna honom att han pratade under ed och att det kunde vara brottsligt att inte berätta vissa saker.

– Låt det vara brottsligt då, svarade pojken.

Att 38-åringen utsattes för ett rånförsök är enligt honom anledningen till att han högg 27-åringen. Men om det var ett rånförsök är det ingen som vet förutom den mordmisstänkte.

Utöver 38-åringen som står åtalad för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död, är hans flickvän åtalad för att ha undanröjt bevis och skyddat 38-åringen.

38-åringen vidgår att han huggit 27-åringen, men menar att det var i självförsvar. Flickvännen medger att hon slängt delar av de tofflor 38-åringen hade på sig vid knivskärningen. Men hon nekar till att hon kastat kniven, som åklagaren också påstår att hon gjort.

Ingen kniv har hittats, men en knivslida med offrets blod fanns i flickvännens lägenhet.

* * * *

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan