Annons

Annons

Annons

Alfta

Allan Nyström har lämnat oss

Journalisten och Ljusnans mångårige medarbetare, Allan Nyström, har gått bort. Han avled tisdagen den 7 mars, 91 år gammal.

Text

Allan Nyström på sin 80-årsdag. Foto: Ola Svärdhagen

Bild: Arkivbild

Annons

Allan Nyström var välkänd i bygden efter sina år som journalist på tidningen Ljusnan och som radioröst både i riks- och närradion. Han växte upp under knappa förhållanden söder om byn Karlsberg, som ligger efter vägen mellan Voxna och Los.

Där i en stuga växte Allan upp med sin mamma Selma och sin mormor. Efter att dessa båda avlidit hamnade föräldralöse Allan som 11-åring på Hälsinge barnhem i Järvsö. Efter det fick han flytta till en fosterfamilj i Björke utanför Gävle.

Han tog studenten och började sedan arbeta för ett färghandelsföretag, men kände tidigt ett intresse för att skriva. Han började lämna bidrag för Gefle Dagblad och 1957, när tidningen öppnade en lokalredaktion i Skutskär, fick han förtroendet att bli lokalredaktör där.

Annons

– De såg ju att han både kunde skriva och ta folk, berättar hustrun Margareta.

Annons

Margareta och Allan hade gift sig tidigare samma år och nu flyttade de till Skutskär. Där var Allan lokalredaktör i några år innan han flyttades till GD:s centralredaktion i Gävle.

Ett stående inslag var en helsida av Allan som kallades för Tro och tankar. Ett inslag som även Ljusnan fick ta del av.

Allan och Margareta byggde också ett fritidshus i Långhed 1978. De fattade tycke för trakten och när det blev en tjänst ledig på Ljusnan, 1979, sökte och fick Allan den tjänsten.

– Han hade ju varit in på redaktionen många gånger och bekantat sig med personalen när han lämnat material till Tro och tankar, säger hustrun Margareta.

Allan Nyström blev snabbt populär och en profil i bygden. Han trivdes allra bäst när han som reporter fick ta med sig anteckningsblocket ut på landsbygden och söka levnadsöden. Han levde efter devisen att alla människor bär på en berättelse.

Allan Nyström blev en profil i bygden. Foto: Ola Svärdhagen

Bild: Arkivbild

Allan hade även en livslång passion för musik. Hemma i vardagsrummet trängdes vinylskivor med bland annat Harry Brandelius, Thore Skogman, Gunnar Wiklund och Lasse Berghagen.

Imponerande var också den samling med stenkakor som han tidigare ägde. 100 000 titlar var det som mest. Under 15 års tid spelade han också dessa i Sveriges radio P1.

Annons

Han var också under många år medarbetare på Edsbyns närradio i programmet Blott en dag, samt uppesittarkvällar och med reportage ute i byarna.

Annons

– Allan var aktiv på många plan, konstaterar hustrun Margareta.

Allan Nyström engagerade sig även i Centrumkyrkans församling i Alfta och långt efter sin pension från Ljusnan skrev han artiklar i den kristna tidningen Hemmets vän.

Han intresserade sig också mycket för odling och tillbringade gärna tid i trädgården. Efter att han och hustrun flyttat till Sunnangränd i Alfta odlade han på trädgårdslotter där också.

Trots sin höga ålder förblev Allan Nyström klar och redig i huvudet ända in i det sista.

– Han löste korsord tills bara någon vecka innan han gick bort, säger hustrun Margareta.

Förutom hustrun efterlämnar Allan Nyström även tre barn, två söner och en dotter, samt sju barnbarn och sex barnbarnsbarn.

– Och ett sjunde barnbarnsbarn på väg, säger Margareta Nyström. Vi blev en stor familj och jag har stort stöd av dem nu.

Allan Nyström har även en syster kvar i livet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan