Från en lokal i en källarglugg till en med ett kök i restaurangklass med förvaringsmöjligheter. Skillnaden kommer att bli stor – och själva flytten endast ett par kvarter, till Björkegrenska gården med entré på Ängsvägen 1.

Erika Baumgardt, enhetschef för akutboendet på Björkegrenska gården var den som såg en lösning på Matakutens trångboddhet och hörde av sig till Janne Kraft med ett förslag på lokal.
Bild: Jenny Kjellin
Tisdag till fredag, klockan 13-15 har Matakuten öppet i sin lokal. Var fjortonde dag kan den som behöver hämta en gratis kasse. Redan innan utdelningen av matkassar startat ringlar sig en lång kö längs Södra Stapeltorgsgatan och runt hörnet av byggnaden. Det är så det brukar se ut.
Annons
Matpriserna har inte stigit så här mycket sedan 1950-talet, enligt Statistiska centralbyrån. Det rapporterade nyhetsbyrån TT under onsdagen.
Annons

Bild: Anna-Lena Lindqvist
180 kassar har packats den här dagen och merparten av dem har delats ut innan klockan hunnit slå två. Kön har minskat men fylls på allt eftersom.
– Något som tyvärr blivit normalitet varje dag är att mängden matkassar inte räcker till och så har det varit sen en tid tillbaka. Vi behöver fler livsmedelsdonatorer för att vi ska kunna möta upp behovet, säger Janne Kraft.
Det är trångt när volontärer och personal ska plocka in alla varor och packa i ordning alla matkassar, arbetsmiljön är långt från idealisk och alla kassar ska uppför en liten trapp för att delas ut på gatan utanför dörröppningen.
Elisabeth Bodforss och Birgitta Svensk, några av dagens volontärer, har sedan jul regelbundet hjälpt till på Matakuten.
– Jag och personalen är så tacksamma för alla volontärer som hjälper oss med vårt uppdrag, att minska matsvinnet och bidra till minskad hunger, säger Janne Kraft.
I matkassarna finns oftast en blandning av frukt, grönsaker, mejeriprodukter och någon proteinkälla som kött, fisk eller fågel. Utöver det så får man oftast möjligheten att välja någon eller några förpackningar med bröd. Kassarnas innehåll varierar från dag till dag och dessutom under varje dag.

Volontärer. Elisabeth Bodforss och Birgitta Svensk har hjälpt till på Matakuten sedan jul.
Bild: Jenny Kjellin
Annons

180 kassar har plockats ihop på Matakuten denna dag. En efter en lämnas de över till behövande som köar utanför.
Bild: Jenny Kjellin
Annons
Men nu är flytten nära, förhoppningen är att den ska bli av innan sommaren.
– Det är mycket som ska ordnas först, jag är realist men även optimist, säger Janne Kraft.
Erbjudandet om en tillgänglig lokal kom från nära håll. På Björkegrenska gården där Gävle kommun i dag har ett akutboende, med omkring 70 personer, finns ett stort kök som inte används - dessutom stora förvaringsutrymmen, personalutrymme - allt det som Matakuten i dag saknar.
Det var akutboendes enhetschef Erika Baumgardt som läst att Matakuten var trångbodda. Hon tänkte då att de oanvända lokalerna i Björkegrenska gården skulle passa. Hon tog upp saken med sina kollegor och ringde sedan till Janne.
– Ja, det var vi som kom med erbjudandet, eftersom vi har så stora lokaler ville vi få in en verksamhet som kan utnyttja just de här delarna som vi inte använder i boendet. Jag ringde till Janne som kom och tittade, säger Erika Baumgardt.

Matakutens nya adress blir Ängsvägen 1. Stefan Karlsson, förvaltare, Camilla Weiss och Erika Baumgardt, jobbar på akutboendet, Janne Kraft, Matakuten, Martina Kyngäs, ordförande socialnämnden och Caroline Engberg, sektorchef, Gävle kommun,
Bild: Jenny Kjellin
– Jag tyckte att det var 300 procent bättre än nuvarande lokal, säger Janne.
Redan i dag finns en relation, där Matakuten stöttar akutboendet med livsmedel, oftast handlar det om förpackningar som är för stora för att ge ut i kassarna. I dag bor omkring 70 personer i huset, en del av dem från Ukraina.
Annons
– Vi kommer att kunna lagerhålla på ett annat sätt, jobba effektivare och under mindre stress, dessutom jobba mer ergonomiskt. När vi idag får frågor om att ta emot större partier av livsmedel så måste vi oftast dela upp leveranserna på flera dagar, i nya lokalen kan vi även hantera större mängder direkt, säger Janne Kraft.

Janne Kraft i den nuvarande, trånga lokalen.
Bild: Jenny Kjellin
Annons
Stefan Karlsson är förvaltare hos Hemsö Fastighets AB som äger fastigheten.
– Eftersom vi redan hyr ut fastigheten till Gävle kommun så tänkte vi inte ens på den som ett alternativ för Matakuten, vi tittade på helt andra lokaler, säger han.
Nu är Stefan Karlsson i full fart med att hjälpa till med lokalanpassning till Matakutens verksamhet.
– Jag är så otroligt tacksam för den här möjligheten. Det kommer att bli ett före och efter i Matakutens historia. Initialt är det ingenting som förändras förutom praktiskt vid utdelningen, men här har vi utvecklingspotential.
Det kan röra sig om olika integrationsprojekt eller informationsmöten.
– I och med att det redan finns en verksamhet i huset, med akutboendet så kan det inte bli en plats att ”hänga på”, men olika typer av organiserad verksamhet kan vi göra tillsammans, säger Erika Baumgardt.
Entrén till Matakuten blir från Ängsvägen och en skylt kommer att visa tydligt var den är.
– Det är helt fantastiskt att idéer kommer direkt från verksamheten och att det löser behov som finns. Det här fyller verkligen i alla boxar om hållbarhet, ekonomisk hållbarhet, där man tar hand om resurser som samhället har över, men även den sociala biten där varje människa blir sedd, säger Martina Kyngäs (KD), ordförande för socialnämnden.
Annons

Köket i den nya lokalen är större än hela den nuvarande lokalen. Martina Kyngäs, Camilla Weiss, Janne Kraft, Caroline Engberg, Erika Baumgardt och Stefan Karlsson kikar runt i Matakutens nya lokaler.
Bild: Jenny Kjellin
Vid en rundvandring syns att arbetet är påbörjat, och Janne Kraft kan visualisera hur det kommer att se ut när allt är på plats.
– Vi har tecknat ett treårigt IOP-avtal, (idéburet offentligt partnerskap) där vi samfinansierar, Matakuten bidrar med volontärer, verksamhet och innehåll för medborgare och vi bidrar för lokalen. Vi har även avtal med RIA Hela Människan, Blåklockan och Stickan. Det som är bra för organisationerna är att det finns en långsiktighet som gör det möjligt att planera, säger Caroline Engberg, biträdande sektorchef för utveckling och stöd på Gävle kommun.
– Det är direkt avgörande för oss. Utan det här avtalet hade vi aldrig kunna komma till den här lokalen, säger Janne Kraft.