Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Högre biljettpriser och indragna avgångar i kollektivtrafiken

Region Gävleborg lanserar ett omfattande besparingspaket för kollektivtrafiken i länet. Åtgärderna väntas spara omkring 40 miljoner kronor.

– Det är en konsekvens av tidigare majoritets vanskötsel av ekonomin, hävdar Alexander Hägg (M), ordförande för hållbarhetsnämnden.

Text

I samband med torsdagens sammanträde kommer hållbarhetsnämnden informeras om beslutet att anta ett omfattande besparingspaket för kollektivtrafiken i Gävleborg. Beslutet väntas sedan klubbas igenom på sammanträdet i april.

Det handlar om tre olika åtgärder som tillsammans ska ge en besparing på runt 40 miljoner kronor. Dels väntas en temporär övergång från HVO-bränsle till diesel ske för de leverantörer som snabbt kan ställa om, en övergång som beräknas skifta tillbaka till 2024 när sänkningen av reduktionsplikten träder i kraft.

Sedan kommer linje 141 mellan Gävle och Hofors att glesas ut under lågtrafik samt på helgerna. Även samarbetet med SJ kring morgonturen Sandviken-Gävle avslutas och linje 9 i Hudiksvall dras in.

Annons

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Det blir också höjda biljettpriser för resenärerna. Exempelvis ökar en vuxenbiljett från 26 kronor till 30 kronor. Samtliga biljettkategorier väntas höjas likvärdigt, bortsett från seniorbiljetterna som blir kvar på samma nivå.

– ­­­­Vi har gjort hårda men nödvändiga prioriteringar för att ta ansvar och säkerställa en tillgänglig kollektivtrafik på sikt för gävleborgarna. Att besparingspaketet blir så omfattande är en konsekvens av tidigare majoritets vanskötsel av ekonomin så väl som tidigare regerings chockhöjning av bränslepriserna, säger Alexander Hägg (M), ordförande för hållbarhetsnämnden, i ett pressmeddelande.

– Går man minus år efter år måste man göra besparingar, det är enkel matematik och att ha respekt inför hur vi använder oss av skattebetalarnas pengar.

Socialdemokraterna i Gävleborg konstaterar att åtgärderna kommer att få konsekvenser för kollektivtrafiken och resenärerna, och att de behöver genomföras varsamt och med eftertanke. En plan för hur X-trafik ska gå till väga kommer att läggas fram – med särskilt fokus på hur åtgärderna slår mot landsbygderna.

– Om majoriteten nu väljer att lägga stora besparingar på buss- och tågtrafik så är det helt nödvändigt att ha en plan för hur det ska gå till, annars är det risk för att åtgärderna blir kortsiktiga och slår blint och hårt. Jag menar att åtgärderna inte får skada länsbornas möjligheter att ta sig till och från jobbet och skolan, för det kommer att få negativa konsekvenser för både tillväxt och arbetsmarknad, säger Lars Öberg, S, andre vice ordförande för hållbarhetsnämnden, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Utöver besparingsåtgärderna ska det även genomföras ett flertal förbättringar inom kollektivtrafiken i länet.

– Vi sjösätter en Trygghetssatsning inom kollektivtrafiken där konkreta åtgärder ska beslutas innan sommaruppehållet. Vi ser även över potentiella intäkter via reklam på kollektivtrafiken och hur vi kan höja ersättningen vid förseningar, där har vi länge legat pinsamt lågt och måste bättra oss, säger Alexander Hägg (M).

Alexander Hägg.

Bild: Johan Adeström

Beskedet fick under onsdagen Miljöpartiet i Gävleborg att reagera. I ett pressmeddelande skriver de att det är "bortom sans och förnuft" att sluta använda fossilfria drivmedel med tanke på klimateffekterna.

– Det är Moderaterna och Sverigedemokraterna själva som ligger bakom att regioner och kommuner måste dra i handbromsen när man struntar helt i att öka statsbidragen till regionerna trots det ekonomiska läget. De styr både landet och regionen och kan mycket väl säkerställa resurser för att få till en hållbar kollektivtrafik i hela länet om de ville, säger Madelene Håkansson, representant för Miljöpartiet Gävleborg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan