TV-kameror, formkurvor hos spelarna, läktare och bakom kulisserna-underhållning.
Allt krävs för ett världsmästerskap i curling.
Men framför allt krävs det här – isen. Riktigt bra is. Speciell is. Is för just curling.
– Jag har ju faktiskt sett bandy. Det är en fantastiskt sport, vilka idrottare. De behöver ju också bra is, men åker ju skridsko på den så den slits – här måste det vara perfekt hela tiden, säger Mark Callan eftersom han står i Sandviken AIK:s hemmaarena.

Mark Callan, ismakare under curling-VM i Göransson arena.
Bild: Joel Bäckström
Det är just det som han har ansvar för och numera är anställd av Internationella curlingförbundet för.
Annons
– Jag har varit på plats och jobbat med isen under de senaste tre olympiska spelen, Sotji, Pyeongchang och Peking och några till arrangemang.
Annons
– Nu jobbar jag på heltid med det och som du ser – vi är ju ett helt team som jobbar.
Det verkar inte bara ha blivit ett jobb, utan en livsstil.
– Jag spelade ju curling som ung, men höll samtidigt på med ismakeriet. Till slut var jag tvungen att välja. Det kunde ju uppfattas om osportsligt att jag gjorde isen som jag själv spelade på, säger Mark och skrattar.
– Så jag valde att sluta spela och jobba med curling istället. Jag var ju länge anställd på Kay's Curling som jobbar med tillverkning av curlingstenar, så...
...du har curling i blodet.
– Ja, så är det nog.
Därför glider vi lätt in på vad som egentligen pågår där i Göransson arena.
Och låter Cullen förklara, så enkelt det går.
– Ispisten här är 111x90 meter, men vi använder ju bara en yta som är på 26x48 meter stor där vi har våra fyra banor. Men isen finns ju kvar under golvet i arenan och det får inte bli för kallt för då spricker isen – medan den is som vi ser ändå måste vara riktigt bra för curling.
Komplicerat alltså.
– Verkligen. Det är ju första gången vi jobbar med curling på det här sättet i en bandyarena. Så det finns en rad parametrar att hålla koll på – hela tiden.
– Man får vara både ismakare och meteorolog.

Mark Callan under spolningen av en VM-banorna.
Bild: Joel Bäckström
Annons
Du får nog förklara ytterligare!
Annons
– Storleken på den arenan, rymden alltså, gör att temperaturen kan växla här och det kan påverka isen. Och dörrar kan öppnas, folk kommer in med fuktiga kläder. Allt kan förändra isen, så vi måste vara på tårna.
Han låter dock inte orolig. Snarare utmanad i sin yrkeskunskap. Och tar oss med in ytterligare i istiden.
Först det här.
– Det är otroligt viktigt att isytan är plan. Det får inte skilja mer än en millimeter, den ska vara helt plant. Och då är det så här, spolar man och lägger man ut vatten så lägger sig vattnet så – men is fryser inte plant. Så vi måste fortsätta, kontrollmäta med ett specialverktyg och slipa ytterligare.

Bild: Joel Bäckström
Sedan vattnet.
– Det måste vara hårt, rent. Så vi filtrerar det med speciell utrustning som tar bort alla tillsatser som finns i det vatten som finns i vattenledningar. Det här vattnet som vi använder är så rent som det kan bli.
Allt jobb med isen ska vara klar till fredag morgon.
För då börjar den officiella träningen där lagen får provspela på samtliga fyra banor, varav bana B sedan kommer att vara finalbanan.
– Då får vi in synpunkter från alla. Vi vill ha feedback, både positiv och negativ. Allt för att det ska bli rättvist för lagen och bra curling.
2004 arrangerades curling-VM för både damer och herrar i Gavlerinken i Gävle.
– Jo, jag var där då också. Men då jobbade jag mest och hjälpte till med TV-sändningen.
Nu är han alltså mer i centrum.
Fast utan att synas.