Annons

Annons

Annons

Gävle

Kommunen vann tomtbråket mot Thunbergs bil

Thunbergs bil köpte en tomt i Ersbo men väntade för länge med att börja bygga.
Då sålde kommunen tomten till en annan köpare.

Nu har hovrätten slagit fast att kommunen gjorde rätt.

Text

Tidningen har i flera artiklar berättat om tvisten mellan bilfirman Thunbergs bil och Gävle kommun. Redan 2010 tecknades ett första avtal mellan kommunen och firman om en tomt på Ersbo dit firman planerade att flytta sin befintliga bilhall som i dag ligger i Hemsta.

Thunbergs bil i Hemsta.

Bild: Magnus Lundquist

Annons

Annons

LÄS MER: Kommunen sålde tomt i Ersbo två gånger – stäms av bilfirma

Bygget skulle enligt överenskommelsen ha inletts 2017, men firman fick dispens att skjuta upp byggstarten till 2018. Inte heller då var bygget igång. Då valde kommunen att anse att affären var hävd och sålde tomten till en annan köpare.

Thunbergs bils vd Jonas Olsson har hela tiden hävdat att man hade en muntlig överenskommelse med en högt uppsatt tjänsteperson på Gävle kommun, dåvarande planeringschefen Lars Wedlin, om att få vänta med byggstarten. Firman hävdar dessutom att kommunen har haft överseende med att inte heller andra fastigheter i området bebyggts i tid.

"Ett muntligt löfte om nytt avtal avseende överlåtelse av fast egendom är inte bindande för parterna. Därtill är det klarlagt att Lars Wedlin i maj 2018 återtog löftet genom att återigen kontakta Jonas Olsson och meddela att Gävle kommun inte skulle ingå något nytt avtal med Thunbergs. Sammantaget är det därmed inte visat att tidsfristen har förlängts", skriver hovrätten i sin dom.

Både tingsrätt och hovrätt går därmed på Gävle kommuns linje och fastställer att det var rätt att återta tomten och sälja den till en annan köpare.

Annons

Thunbergs bil får stå för kommunens kostnader för rättegången, sammanlagt drygt 170 000 kronor.

LÄS MER: Bilfirman förlorade marktvist mot kommunen i Ersbo – överklagar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan