Annons

Annons

Annons

Med fjärde albumet ska Gävles Red Cell ta över världen

17 mars är Gävleduon Red Cell tillbaka med ett självbetitlat album, som är det fjärde i ordningen och hittigaste hittills. Sedan förra albumet har sångaren Jimmy Skeppstedt flyttat hem till Gävle sedan han har blivit pappa. 1 april spelar de förband till Lustans Lakejer på Gasklockorna.

Text

Jimmy Skeppstedt, 41 och Stefan Aronsson, 40 i Red Cell. Med den nya självbetitlade och fjärde skivan hoppas Gävle/Sandviken-duon Red Cell att de ska nå nya fans. Och de har onekligen lyckats att göra en skiva som har potential för det.

Bild: Ida Halling

Annons

En förändring för Red Cell påbörjades 2016 då den förra skivan "Endings and beginnings" släpptes då bandet blev en duo med Jimmy Skeppstedt på sång och Stefan Aronsson, synth. Sju år senare har de fortsatt med samma konstellation men slipat låtskriveriet och hitmakandet ytterligare på nya självbetitlade plattan som kommer fredag den 17 mars.

– Det är det bästa vi har gjort! Så säger alla, men så är det, säger Stefan Aronsson.

– Det är en fruktansvärd nivåskillnad mot sist. Det har hänt väldigt mycket, säger Jimmy Skeppstedt.

Omslaget till albumet som bandets skivbolag markandsför som "en modern synthpopklassiker" där låtar "hade vunnit Melodifestivalen i ett parallellt universum". Konstnären har även jobbat med Smashing Pumpkins.

Bild: Alex Eckman-Lawn

Annons

Faktum är att de i ett pressmaterial kallat låten ”Going back before going on”, den sista singeln innan albumet kommer, för ”årets mellovinnare - i ett alternativt universum”. Och det ligger något i det. Skillnaden mot den svartklädda unga kvartetten som för uppemot 20 år sedan som lirade stenhård ebm mot i dag är slående.

Annons

– Vid det här laget är vi nog bara intresserade av att göra saker som känns kul. Oavsett om det är gig eller samarbeten, säger Stefan Aronsson.

Nytt för den här gången är att de har jobbat betydligt mer med singlar. Varje singel innehåller dessutom de tidigare, ungefär som en slags ep, för att ytterligare maximera strömningarna. Och det har gått hem. Framför allt i Sverige, Tyskland och USA men även en hel del i Norge, Finland och England och Mexiko.

Visst följer Red Cell statistik och hoppas på framgångar men ändå - lusten att göra musik och att vilja dela med sig av något de är väldigt nöjda med, som är en belöning god nog.

Bild: Ida Halling

Men även om Red Cell gärna vill växa internationellt satsar de först och främst på hemmamarknaden i Sverige. De ser möjligheter att växa i den lite äldre målgruppen av synthfans. Det vill säga de som var med när synthpop, new romantic och new wave var en ny företeelse tidigt 80-tal. Där har de inte riktigt hunnit klamra sig fast än, även om den förra skivan från 2016 hade sådana kvalitéer.

Som vi tidigare har berättat har Jimmy Skeppstedt spelat trummor i ett förband till Depeche Mode under deras turné för tio år sedan. En grupp som är en tydlig inspirationskälla för Red Cell.

Inte minst Depechefans borde väl vara en möjlig målgrupp för er att växa i?

Annons

– Fast Depechefansen är den svåraste publiken för de gillar bara Depeche, inget annat. Det är den mest surmulna och svåra publik du kan hitta. De är så djävulskt tunnelseende, de älskar bara Depeche, allt annat är bara "lalala", visar Jimmy Skeppstedt med en gest.

Annons

Jimmy Skeppstedts fru Elin Skeppstedt är även aktiv i Böna Hembygdsförening som anordnade en minifestival i hembygdsgården i juni förra året där det var akter från Australien, Nederländerna och Tyskland. Det var något av ett test men chansen finns att det blir en till gång i framtiden. Jimmy Skeppstedt spelade också där med sitt alias Bo Jimmy.

Bild: Ida Halling

Den som vill se Red Cell på hemmaplan behöver inte vänta länge. Släppartyt för albumet blir förvisso i Stockholm på Nalen 18 mars men redan 1 april kommer de och lirar förband till Lustans Lakejer på Gasklockorna. Dagen innan kommer även Red Cell ut med en remix på Lustans Lakejers låt "Svarta segel ".

– Det ska bli jättekul att spela i Gävle, säger Stefan Aronsson.

– Gasklockorna är ett underbart spelställe, tycker Jimmy Skeppstedt.

Fakta

Red Cell

  • Spelar på Synthsläggan i Stockholm, synthscenens motsvarighet till Grammisgalan, dagen efter, lördag 18 mars.
  • Är förband till Lustans Lakejer på Gasklockorna i Gävle lördag 1 april.
  • Spelar med Gävles andra stora synthakt Sturm Café på Musikhuset i Gävle 7 oktober.
  • Stefan Aronsson är från Sandviken men bor sedan 2007 i Stockholm, Solna närmare bestämt med sambo och två katter.
  • Jimmy Skeppstedt var i från Gävle i fyra år för att bo i Stockholm med frun Elin Skeppstedt men flyttade tillbaka 2018 i samband med att första barnet kom. De bor i Bönan och har fått ytterligare en liten sedan dess.
  • Fjärde plattan "Red Cell" släpps fredag 17 mars. Endast digitalt.

* Lyssna på Red Cell i vår Spotifyspellista med lokal musik släppt 2023.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan