Det är onsdag kväll och i bemanningsbolaget Clockworks lokaler på översta våningen i Nianhuset är det så varmt att det nästan klibbar. Lokalerna är bräddfyllda av unga kvinnor som äter pizza, minglar och knyter kontakter med företag som är intresserade av att anställa just dem.
– Inom industrin är det stor efterfrågan på fler kvinnor. Det finns ett genuint intresse och det är jättekul. Vi är intresserade av att hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål och ett av dem är jämställdhet, säger Camilla Mellberg, marknadsområdeschef på Clockwork.

Moa Eriksson och Sofia Assenova representerar sin arbetsgivare Atlas Copco under kontaktknytarkvällen. – Jag hade enorm tur, men var väldigt driven, säger Sofia Assenova om att lyckas få en fast anställning som 20-åring.
Bild: Magnus Lundquist
Annons
I en monter längst in i lokalen står Sofia Assenova och visar en intresserad tjej hur man monterar en skruvdragare. Ett verktyg som hon är med och tillverkar på sin produktionslina på Atlas Copco där hon är fast anställd sedan i höstas. Trots att hon bara är 20 år.
Annons
– Jag hade först praktik där via skolan. Sedan sommarjobb. Det var för två år sedan. I september började jag jobba via bemanningsföretag och sedan december är jag anställd, säger hon.

– Företagen inser att de ökar både trivsel, kreativitet och resultat genom att få in fler tjejer, säger Camilla Mellberg, marknadsområdeschef på Clockwork.
Bild: Magnus Lundquist
Hon stortrivs, även om hon - när hon valde gymnasieprogram - hade helt andra planer. Samma sak berättar hennes kollega Moa Eriksson, 23.
– Jag gick ridgymnasium, och min tanke var att plugga vidare. Men sen var jag med om en olycka, jag blev sparkad i huvudet, och så hamnade jag i arbetslivet.
Tillsammans med ett gäng kollegor samåker de till Tierp varje dag. Pendlandet är inget bekymmer när man trivs, resonerar de.
Nu representerar de alltså företaget på jakt efter fler kvinnliga kollegor.
I vimlet sticker fyra tjejer ut eftersom de baxar omkring på varsin rätt så rejäl kylväska med Clockwork-logga. Det visar sig att de, högst oväntat enligt dem själva, vunnit kvällens poängpromenad och fått varsin goodie-bag som pris.

I sommar är Madeleine Kling, Linnea Zarmén, Alva Bredeson och Sofia Lövgren färdigutbildade byggnadsingenjörer och hoppas att konjunkturen inom byggsektorn snart vänder uppåt igen.
Bild: Magnus Lundquist
Annons
– Vi blir snart färdigexaminerade byggnadsingenjörer, så vi tänkte kolla vad som finns på marknaden, säger Madeleine Kling.
Annons
När de började sin högskoleutbildning för tre år sedan såg byggmarknaden otroligt ljus ut. Det senaste året har det … mörknat något.
– Man blir lite ledsen. Men man får leta sig fram, säger Madeleine Kling.
Tjejerna tycker att utbildningen har gett dem en bra bredd och insyn i många tänkbara yrkesval med delkurser i byggnadskonstruktion, geoteknik, utsättning, arkitektur och samhällsplanering.
– Däremot ingen praktik, konstaterar tjejerna samfällt.

Moa Eriksson och Sofia Assenova berättar för intresserade besökare om vad de gör på jobbet.
Bild: Magnus Lundquist
Något som är lite trist eftersom det hade kunnat vara en väg in på arbetsmarknaden, resonerar de.
För kvartetten Madeleine Kling, Linnea Zarmén, Alva Bredeson och Sofia Lövgren är det alltså en karriär inom byggsektorn som hägrar.
Men Sofia Assenova intygar att det finns goda karriärmöjligheter även inom monteringsindustrin. Även från hennes position "på golvet".
– Det är brett. Man kan lätt komma upp på stegen. På Atlas finns det möjligheter, säger hon.