Annons

Annons

Annons

Lexe-Hagaström

Från Idol till egenproducerad platta

2005 stal han många unga hjärtan då han som 17-åring kom fyra i Idols andra säsong någonsin på TV4. Sedan tio år bor Jens Pääjärvi i Gävle och har nu släppt sin första helt egenproducerade platta.

Text

Det fanns en tid när Idol var stort på ett sätt det aldrig kommer att bli igen. När konkurrensen från annan underhållning, i synnerhet tv-sända talangjakter, var betydligt mer begränsad. Då de hetaste svenska sociala medierna var desktopbaserade plattformar som Lunarstorm, Efterfesten, Nattstad och Bilddagboken. Då Youtube precis hade lanserats men definitivt inte var mans vara. Vilket visar sig inte minst i att det inte finns mycket alls att hitta på Jens Pääjärvi på videoplattformen från den här tiden.

Hösten 2005 närmare bestämt är året vi pratar om. Då kom 17-åringen från Piteå fyra i programmet. Samma år vann Agnes Karlsson med artistnamn Agnes. Men den kanske mest kända i en svensk kontext i dag, Måns Zelmerlöw hamnade faktiskt en placering efter Jens Pääjärvi.

Annons

– Det är bara någon gång då och då som folk känner igen mig. Däremot har jag varit med om flera gånger att folk har kommit på "ah, du är han!", säger han i radhuset i Hagaström precis hemkommen efter en helg som barpianist på Högfjällshotellet i Vemdalen.

Annons

Jens Pääjärvi har rotat sig i musikervärlden i Gävle. Förutom långkörande coverbandet Midnight Express och har haft mycket att göra med Demofabriken. Inte minst spelade han klaviatur på Gävleartisten Linus Lindquists succéartade första spelning i november på Söders Källa.

Bild: Nils Palmeby

Han växte upp i Piteå där han började som trummis vid tre års ålder och höll på med det till 15 års ålder då han plockade upp gitarren. Sedan lärde han sig även klaviatur och i Gävlebandet Midnight Express även bas under Anders Appelquists försorg. Han kom med där sedan han flyttade till Gävle 2014 och har bland annat varit husband under Allsång i Trebo på Hotell Hedåsen i Sandviken. Där spelade han exempelvis med Nordman vilket var en utmaning.

– Mats (Wester) ville att jag skulle lira melodierna han spelar på nyckelharpa på klaviatur och jag hittade något flöjtljud på keyboarden. Men sedan skulle jag lira bas också, så det blev otroligt komplicerat, speciellt för en icke-pianist som jag och att folkmusik bygger på udda taktarter. Min sambo kan vittna om att jag satt väldigt sena kvällar i köket och nästan grät av förtvivlan, men det gick bra ändå. Det var tur att jag mindes hur låtarna gick från barndomen.

27 september 2005: "Jens Pääjärvi, 17 år, Piteå - På tisdagen presenterades de 10 finalisterna i årets Idol på TV4".

Bild: Janerik Henriksson / TT

Efter Idol gick han på musikskola i Kalix och flyttade 2008 till Sundsvall för att börja sjunga med dansbandet Svänzons där två av medlemmarna var 30 år äldre än han själv. De deltog i Dansbandskampen på tv och lirade i Bingolotto.

Annons

Annons

– Det var den i särklass bästa musikaliska skolan jag har haft. Vi spelade modern dans så det var faktiskt ganska rockigt. Snäll rock absolut men ändå.

Jens Pääjärvi berättar att han ska söka till musiktävlingen P4 Nästa.

Bild: Nils Palmeby

Så en måndag 2013 var han på krogen i Sundsvall. Den dagen då krogfolk går ut alltså. Där mötte han en ett år yngre kvinna från Gävle, Martina Nordström, som hade flyttat dit för att jobba på en krog, och föll pladask.

Vad föll du för?

– Allt, hennes snällhet framför allt, och att hon såg bra ut, det ska jag inte förneka. Jag skulle beskriva mig själv som en relativt svår person att leva med. Som alla konstnärssjälar har jag huvudet lite upp i det blå ibland men hon är bäst i världen på att ta ner mig på jorden.

27 september 2005: "Här är de blivande stjärnorna i Idol 2005: Översta raden, från vänster: Sebastian Karlsson, Måns Zelmerlöw, Ola Svensson, Sibel Redzep, Elina Nelson, Jonah Hallberg. Nedre raden, från vänster: Marieme Niang, Jens Pääjärvi, Maria Albayrak och Cindy Lamréus". Saknas på bilden gör förstås det årets vinnare Agnes Karlsson från Vänersborg.

Bild: Pontus Lundahl/Scanpix/TT

Medan Jens Pääjärvis mamma i dag bor i Hudiksvall, pappan i Luleå och Pääjärvis bokare i Sundsvall, föll det sig mer naturligt för paret att flytta till Gävle där svärföräldrarna finns. Martina Nordström blev nämligen gravid rätt omgående och därför flyttade de ner till Gävle redan 2014 då första barnet föddes. De flyttade då in i Martina Nordströms föräldrahem i Hagaström.

Under åren sedan Idol har Jens Pääjärvi testat på egentligen allt som går att göra professionellt som arbetande musiker utom att vara soloskivartist med ett undantag då han gjorde albumet "This is" med Luleåbolaget Tracksonpeak 2008. Men ett helt egenskrivet, som han dessutom har spelat instrument på, mixat och mastrat - har han inte gjort förrän nu i mars 2023 då hans skiva "Origins" släpptes. Den är starten på något nytt men framför allt ett hjärtebarn för Jens Pääjärvi.

Annons

Annons

– Min musik är inte skriven för den stora massan utan för min egen skull. Jag tycker det är så himla roligt att bygga från grunden och göra saker helt utan tidigare kunskap. Jag sätter en enorm stolthet i att vara en mångfixare.

1 november 2008: ""Idol-Jens" är ny sångare i Sundsvallsbandet Svänzons vars nya uppställning är Wictor Persson (trummor), Daniel Pettersson (bas), Roger Melander (gitarr). Främre raden från vänster: Jens Pääjärvi (sång), Örjan Berggren (sång och gitarr).

Bild: Magnus Wiklund

Fakta

Jens Pääjärvi

Ålder: 34, fyller 35 i juli

Bor: Radhus i Hagaström

Familj: Sambo Martina Nordström och två barn födda 2014 och 2017.

Född: Kalix

Uppvuxen: Svensbyn i Piteå. Under Idol-tiden bodde han dock i Nybyn.

Finns: på olika sociala medier. Har under pandemin strömmat mycket på plattformen Twitch där han samlat på sig en hel del följare och även lyckats få spons av en tekniktillverkare på området.

Fotnot: Han hade hjälp med mastringen på nya skivan av Onesound Ljudproduktion i Gävle som drivs av Viktor Lind.

Den med bra minne kommer ihåg att det sista Jens Pääjärvi gjorde i Idol var en duett med Sibel Redzep. Inte mindre än "Endless love" med Lionel Richie och Diana Ross. Passande då att han har fått ärva den här singeln.

Bild: Nils Palmeby

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan