Annons

Annons

Annons

Gängkonflikten i Gävle

Gängledare köpte kokain och tog emot vapen – nu åtalas han

Mannen i 20-årsåldern köpte runt ett kilo kokain och tog emot ett skjutvapen av en annan man.

Nu åtalas männen för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott – sedan chattar avslöjat duon.

Text

Det var 19 november 2020 som det grova narkotikabrottet skedde på Skogskyrkogården i Gävle.

Mannen ska ha köpt cirka ett kilo kokain som transporterades till Gävle av en man, som är 32 år och från en annan stad i mellansverige, och sedan överlämnades till honom.

Två veckor senare, 4 december, tog mannen i 20-årsåldern emot ett skjutvapen av fabrikat Zastava, från samma man, i Sandviken. Han ska sedan ha innehaft det vapnet och ett annat kraftfullt vapen av fabrikat CZ P-10 fram till 6 januari 2021.

Annons

Annons

Dessa händelser kom upp till ytan efter att bevisning mot männen hittats i chattar.

”Bakgrunden är att de här uppgifterna som har föranlett de här brottsmisstankarna har vi hämtat fram från kommunikation i chattar som man först i efterhand har fått tillgång till”, har kammaråklagare Elin Källberg tidigare sagt.

Hon har dock inte velat gå in på vilken typ av kommunikation det gäller.

Mannen i 20-årsåldern är välkänd av polisen och har en lång historik av brottslighet som framför allt handlar om narkotika. Han har pekats ut som ledare för det kriminella nätverket som polisen döpt till G10 och innan dess tillhörde han toppskiktet i det som då benämndes som Röd gruppering.

Nu åtalas mannen för grovt narkotikabrott alternativt försök till grovt narkotikabrott samt grovt vapenbrott. Även 32-åringen åtalas för samma brott. Duon nekar till brott.

Bild: Jörgen Svendsen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan