Annons

Annons

Annons

Byggplats Gävle

Han vill bygga nytt villaområde i Åsbyggeby

Husföretaget Trivselhus vill bygga ett område med 25 nya villor väster om Finntä i Åsbyggeby.

I området har det tidigare legat en minkfarm som kan ha släppt ut miljögifter.

Text

Det är företaget Åsbyggeby Mark & Hem AB som vänt sig till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning för att beställa en detaljplan för området. Bakom företaget finns två lokala markägare som gemensamt vill bygga en ny väg i skogsbrynet parallellt med Finntä och anlägga ett 25-tal villatomter i samarbete med Trivselhus.

– Vi har planerat det här en tid och vi räknar med en process på ungefär tre år. Med tanke på hur marknaden ser ut just nu tycker jag att det är ganska god tajming, säger Mikael Nilzon på Trivselhus i Gävle.

Annons

Området kan få tillgång till kommunalt vatten och avlopp. Det ska göras en trafikutredning för att se hur trafiken längs Finntä skulle påverkas. Dessutom, skriver kommunens tjänstepersoner i sin initiala utredning, har det tidigare legat en minkfarm i området som kan ha orsakat föroreningar i marken.

Annons

– Exakt, på norra sidan av området. Vi får gräva och testa lite i marken och se vad som behöver göras. Den sanering som behöver göras måste vi förstås åta oss, säger Mikael Nilzon.

Samhällsbyggnadsnämnden föreslås säga ja till att det tas fram en detaljplan för området på sitt marsmöte. En detaljplan som kan vara klar tidigast hösten 2025. Först därefter kan Trivselhus söka bygglov och börja utveckla området.

Mikael Nilzon tror att det kommer att ligga helt rätt i tiden när området väl är byggklart.

– Gävle växer och det måste finnas plats för småhus. Det är många som vill bo där ute. Jag såg att två tomter i området just hade lagts ut och de såldes på en vecka, säger Mikael Nilzon.


Företaget äger även ett 15-tal tomter i Harkskär på mark de köpt av exploatören AJ.

– Vi tycker att det är fantastiska tomter, men där var kanske inte tajmingen helt lysande. Vi lanserade dem precis i samband med att konjunkturen svängde. Men vi har ändå intressenter som är där och tittar. Det är ju egentligen lika bra konjunkturläge för att bygga som det var tidigare. Det är bankräntorna som stuckit iväg, säger Mikael Nilzon.

Annons

Även öster om Finntä växer ett område med sammanlagt 28 villor fram. Det handlar där om tomter som sålts obebyggda.

Byggplats Gävle. Här följer du alla pågående byggprojekt:

Inbäddat innehåll


Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan