Sedan 2008 drivs Limö café av barn- och ungdomsorganisationen Unga Örnar Bomhus som även arrangerar kolloverksamhet på ön. Nu står det klart att föreningen beviljas 100 000 kronor i kommunalt bidrag för att driva kaféet även i sommar. Beslutet togs av kommunstyrelsen i tisdags.
– Det skulle bli jättetråkigt om vi inte hade ett kafé på ön. Så nu får Unga Örnar fortsätta att driva kaféet, men vi kommer att jobba med en mer långsiktig lösning där hela Limön som besöksmål ska utvecklas på olika sätt, säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande för kommunstyrelsen.
Ambitionen är enligt Gävles nya fempartistyre (S, C, KD, L och MP) att hitta en paketlösning där olika verksamheter på ön inför nästa sommar kan komma att upphandlas och drivas av en och samma aktör.
Annons
– Det kan vara stuguthyrning, båtuthyrning och restaurang eller kafé. Om man sätter ihop ett koncept kan det möjliggöra en mer professionell hantering, säger Åsa Wiklund Lång.
Annons

– Vi vill se vilka som kan tänkas vara intresserade och hur det kan paketeras ihop så att det faktiskt blir någonting som kan intressera fler än bara ungdomsföreningar, säger kommunalrådet Kristofer Dahlgren (L).
Bild: Anders Sundin
Något som välkomnas av Moderaternas oppositionsråd William Elofsson.
– Vi tycker att det är konstigt att man återigen låter en enskild förening få ett direkt bidrag utan att man frågar fler föreningar. Det kan mycket väl bli Unga Örnar som får driva det igen, men alla våra fantastiska föreningar måste behandlas lika, säger han.
Han framhåller att majoriteten även förra året utlovade en långsiktig lösning för Limön.
– Vi har haft den här ambitionen förut, men inte mäktat med det helt enkelt, svarar Åsa Wiklund Lång.

Unga Örnar driver kaféet som en ungdomsverksamhet. Ulrika Jidåker är ansvarig för fiket och den lilla butiken som kan hållas öppet sju dagar i veckan tack vare sommarjobbare.
Bild: Anders Sundin
Ulrika Jidåker är verksamhetsansvarig för Unga Örnar Brynäs. Redan i dag sköter föreningen det mesta som har med Limöns besöksnäring att göra på somrarna.
– Vi städar toaletter, plockar skräp, servar besökare, klipper gräs, städar stugor, har ett brett sortiment i kaféet och en kolloverksamhet som är otroligt omtyckt, säger hon.
För det får Unga Örnar även ett årligt driftsbidrag på 70 000 kronor från kultur- och fritidsnämnden.
– Men de tio första åren fick vi inte en krona, utan då gjorde vi det helt på eget bevåg med ideella krafter. Men vi lever i ett samhälle där barn och unga vill tjäna pengar och ha sitt första sommarjobb och då innefattar det att vi behöver hitta ekonomiskt stöd på något sätt, säger Ulrika Jidåker.
Annons
Annons

Limön
Bild: Markus Boberg
Även hon har efterlyst en större långsiktighet från kommunens sida när det gäller Limön. I dag tvingas föreningen förlita sig på årliga bidrag, utan att veta om det blir en fortsättning.
– Vi skulle önska att man på något vis sätter ner fötterna och säger att "Det här gör ni bra, det här vill vi ha", säger hon.
Hon tror nog att Unga Örnar kommer att delta i en eventuell upphandling om förutsättningarna är de rätta.
– Om man inte lägger någon klausul som innebär att föreningslivet inte kan vara med i anbudet. Det finns säkert andra föreningar som skulle göra det minst lika bra. Men det krävs ekonomiska resurser och stöd, säger Ulrika Jidåker.