Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Trots förvärrat läge – patient blev hemskickad

En person boendes i Gästrikland hade ont i sitt vänstra ben. Benet undersöktes och patienten blev hemskickad – men behövde redan kvällen efter ta sig till akuten.

Text

När personen var på hälsocentralen så misstänkte sjukvården att det var en muskelinflammation, på grund av överbelastning, som orsakade smärtan. Hen blev därefter hemskickad.

Det fortsatte dock göra ont, och patienten tog sig därför till akuten på kvällen dagen efter att hen hade varit på hälsocentralen. Då hade smalbenet blivit mer svullet och smärtan tilltagit.

Annons

Ytterligare undersökning gjordes, men patienten blev ännu en gång hemskickad med ett återbesök inbokat. Vid det återbesöket så hade läget blivit sämre – men personen skickades hem.

Annons

Senare på kvällen kom patienten tillbaka. Då hade benet svullnat kraftigt, det gjorde ont och personen hade dessutom feber.

Patienten lades då in och sjukvården misstänkte att hen hade rosfeber. En antibiotikabehandlings sattes igång. Dagen efter, när läget förvärrats ytterligare, togs beslut om en akut operation.

– Jag beklagar att tiden fram till rätt diagnos tagit för lång tid och i våra analyser av händelsekedjan anser vi att denna behöver belysas ytterligare och väljer därför att anmäla enligt Lex Maria, säger chefläkare Leif Molinder på Region Gävleborg.

Nu har regionen lämnat in en Lex Maria-anmälan till Ivo.

Bild: Roxanne Nilsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan