Annons

Annons

Annons

Debatt
Kollektivavtalen säkrar vår fackliga styrka

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

LO-distriktets ordförande Mats Eriksson firar kollektivavtalets dag och innehållet som ger mer i pension, försäkringar och löneförhöjningar.

Annons

I dag den 17 mars är det kollektivavtalens dag. Vår fackliga styrka ligger i att vi tillsammans kan förhandla om våra arbetsvillkor. Kollektivavtalet är också ett löfte till varandra att inte jobba för en lägre lön än den vi kommit överens om.

I Sverige minskar andelen arbetare som arbetar med skydd av kollektivavtal. Här finns mycket att göra på en arbetsmarknad där en del arbetsgivare gör allt för att kringgå de regler vi har kommit överens om.

Annons

Annons

Vi påminner gärna Svenskt Näringsliv, och dess 49 bransch- arbetsgivarorganisationer, om att kollektivavtalen också ger dem ett stort värde. Nämligen fred på arbetsmarknaden och konkurrens på lika villkor.

Ofta önskar vi större stöd i arbetet med att bekämpa oseriösa arbetsgivare som dumpar löner och villkor. Det behövs också en politisk vilja för att bekämpa de grå och svarta sektorerna på arbetsmarknaden.

Men kollektivavtalen ger mer än bara en schyst lön. Det blir också mer pension, extra pengar om du blir sjuk eller skadas, och extra pengar när du är föräldraledig.

Den som inte är med i facket för att man har en ”schyst” arbetsgivare missar ofta tusentals kronor i pension och andra förmåner. Det finns heller inte någon garanti för löneökning eller försäkringar om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen.

Så allt som många tar för givet på arbetsmarknaden är resultatet från årtionden av facklig kamp. Lön att leva på, semester och pension. Så när vi kräver att normen på arbetsmarknaden ska vara ett heltidsjobb med en lön som går att leva på, så gör vi det med miljoner arbetare i ryggen. De som kom före oss och de som följer efter.

Eftersom villkoren på arbetsmarknaden regleras av kollektivavtalen är det extra viktigt att organisera så många arbetare och arbetsplatser som möjligt. Så om du inte är med oss ännu så är bästa tiden att gå med nu under avtalsrörelsen som pågår. Ju fler vi är desto starkare blir vi.

Så kan vi fira nästa kollektivavtalens dag med ännu starkare avtal!

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan