Annons

Annons

Annons

Västanbyn

Nu blir undersköterska ett riktigt yrke: ”Viktigt för min egen syn på jobbet”

I sommar kommer undersköterska bli en skyddad yrkestitel.

– Det kommer nog kunna bli ett tyngre faktor i våra löneförhandlingar, säger Morgan Hanning som jobbar på Ängsbacken i Sandviken.

Text

De har jobbat ihop sedan 2019 på avdelningen på äldreboendet Ängsbacken i Sandviken.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Morgan Hanning och hans kollega Kristina Johansson har båda jobbat över 30 år som undersköterska.

– Jag gick den linjen på gymnasiet som jag visste jag skulle få jobb på direkt efteråt. Det var skönt att tjäna egna pengar på en gång och sen blev jag bara kvar. Sen trivs jag så klart väldigt bra att jobba som undersköterska, säger Morgan Hanning.

Båda två säger det är de äldre personerna de tar hand om som gör att de trivs.

Främst känner jag att min syn på mitt jobb förändras

– Det är ett fritt jobb. Visst har vi saker som ska göras men det är människor vi jobbar med så vi måste vara flexibla och det är kul, säger Kristina Johansson.

På Ängsbacken fungerar dessutom samarbetet mellan alla olika yrkesrollerna som jobbar där.

Annons

Att undersköterska blir en skyddad titel kommer nog inte påverka det här där det redan fungerar så bra. Nu kan det ju tänkas att när yrkestiteln blir starkare så kommer det kunna påverka att samarbeten på andra ställen blir bättre och det är ju bara bra, säger Morgan Hanning.

Annons

På andra våningen på Ängsbacken i Sandviken, avdelning Rubinen, jobbar Morgan Hanning och Kristina Johansson.

Bild: Jenny Lundberg

På Ängsbacken är de flesta utbildade till undersköterskor men det finns även vårdbiträden – de har ungefär samma arbetsuppgifter men en undersköterska tar även hand om de boendes mediciner.

Morgan Hanning tror inte att yrkestiteln kommer påverka arbetets innehåll, inte inledningsvis i alla fall.

– Däremot ser jag att en skyddad yrkestitel kommer höja statusen på yrket och att det blir en ökad attraktionen till det. Men främst känner jag att min syn på mitt jobb förändras – Det blir en tyngre titel, nu blir de socialstyrelsen som ger en legitimation, inte skolan, säger Morgan Hanning.

Morgan Hanning har jobbat som undersköterska sedan 1992 och Kristina Johansson sedan 22 december 1988.

Bild: Jenny Lundberg

Fackförbundet Kommunal har drivit frågan om en legitimation sedan Kommunals kongress 2016. Fem år senare ansåg riksdagen att kompetensen hos yrkesgruppen undersköterskor bör säkerställas och att det därför ska införas en skyddad yrkestitel för yrket.

Annons

– Vi har jobbat länge med den här frågan, säger Petra Winberg, sektionsföreträdare på Kommunal i Sandviken.

Annons

Den största fördelen att undersköterska blir en skyddad yrkestitel menar Petra Winberg är att man då vet att alla undersköterskor har samma utbildning.

– I Sandviken har det genom åren funnits olika slags utbildningar där man kan kalla sig undersköterska. Nu blir de enhetliga, säger Petra Winberg.

Bild: Jenny Lundberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan