Annons

Annons

Annons

Linnéa Lindström

ledare liberal

Linnéa Lindström
Gör som Sverige och snusa istället

Finland föreslås totalförbjuda all import av snus för att främja folkhälsan. I debatten beskylls Sverige för att ha dåligt inflytande över det finska folkets snuskonsumtion. I själva verket bör Finland se Sverige som en förebild och ta efter den liberala snuspolitiken.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Finland väljer fel väg om de förbjuder import av snus.

Bild: Hasse Holmberg/TT & Claudio Bresciani/TT

Annons

Snus är sedan innan förbjudet att tillverka eller sälja i Finland, men privatimport är än så länge lagligt. Nu föreslår dock en arbetsgrupp vid det finska Social- och hälsovårdsministeriet att import av snus för privat bruk också bör förbjudas, som ett led i arbetet med att göra Finland tobaks- och nikotinfritt till 2030.

Ilkka Oksala, som är ledare av arbetsgruppen som föreslagit de hårdare tagen mot snuset, anklagar Sverige för att bryta mot EU-regler och främja den finska snuskonsumtionen. När Sverige gick med i EU 1995 fick vi ett undantag från det generella snusförbudet, men ett av villkoren var då att vi inte fick exportera snus till andra EU-länder.

Annons

Oksala säger till finska Hufvudstadsbladet att “Sverige har misslyckats rejält, om de ens har försökt leva upp till det villkoret”, bland annat på grund av att en stor del av finländarnas bruk av snus idag möjliggörs genom försäljningen av snus på kryssningsfärjorna som går mellan Sverige och Finland.

Annons

Sverige hade säkert kunnat göra mer för att undvika att snuset skulle sprida sig till Finland, men det vore en usel idé. Om Finland verkligen vill värna om folkhälsan i landet bör det istället verka för att också få ett undantag från EU:s snusförbud. Sedan 1980-talet har andelen svenskar som röker varje dag mer än halverats, mycket tack vare snuset.

Sverige har idag har lägst förekomst av rökning och rökningsrelaterade negativa folkhälsoeffekter, såsom lungcancer, i hela EU. För varje person som väljer att byta ut cigaretten mot en snusprilla är det alltså en samhällsekonomisk vinst.

Att snusa istället för att röka är bra för hälsan.

Bild: Magnus Andersson/TT & Janerik Henriksson/TT

Givetvis finns det hälsonackdelar med snus, men när snus och rökning ställs mot varandra inom forskningen rankas alltid rökning som långt värre. Det finns därför starka argument för varför Finland, och resterande länder i EU, borde omvärdera sitt synsätt på snus.

Annons

Ett totalförbud mot snus skulle leda till en större svart marknad, där staten lägger onödiga resurser på att jaga snuskonsumenterna och samtidigt går miste om de skatteintäkter som laglig snusförsäljning skulle innebära. Det är rent önsketänkande att tro att finländarna kommer att sluta snusa om ett förbud införs, de kommer bara få tag på det på annan väg.

Finlands regering bör tänka en eller två gånger innan de anammar en förmyndarpolitik som är kontraproduktiv i kampen för folkhälsan. De bör istället basera sin hållning på evidensbaserad forskning med individens valfrihet i centrum. Med andra ord inspireras av Sverige.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan